Healthtech är hetare än någonsin

Vad händer inom healthtech och vad ska investerare titta på inom område. Det gick vi till botten med på Breakit och Carnegie Private Bankings frukost som ägde rum förra veckan.

Först ut att diskutera ämnet healthtech var Johannes Schildt (på bild till höger), vd och grundare för nätläkaren Kry, som märkt ett ökat intresse för området i Europa.

– Det är en otroligt stor skillnad jämfört med när vi började. Vi har knackat på många stängda dörrar, men nu har digitaliseringen av vården i nästan alla länder hamnat högt upp på listan av saker att ta tag i. Telemedicin är egentligen ingenting nytt, men ingen har lyckats paketera det tillräckligt bra. Förändringen är patientdriven, vilket är väldigt ovanligt i vården. Vi har faktiskt lagt det här i händerna på patienterna, och de har sagt ”självklart vill jag träffa min läkare på det här sättet istället.” Men det hörs fortfarande kritik från fraktioner av läkarfacken, där det finns ett stort intresse av att branschen inte förändras, säger Johannes Schildt

– Idag är vårdsystemet dåligt organiserat och har en låg effektivitet. Det är absurt att vi ska lägga 12 procent av BNP på vården, och så ska det ta sex veckor att träffa en läkare i primärvården. Sverige och Polen är absolut sämst på vårdtillgänglighet i hela Europa. Vi är visserligen duktiga på hög kvalitet och specialistvård, men i vårdens första instans, primärvården, är tillgängligheten väldigt dålig i många regioner. Det behöver verkligen inte vara så, menar Johannes Schildt.

 – Vi kommer inte att bedriva vård på samma sätt i framtiden som i dag. Det vi har gjort nu är bara att börjat skrapa på ytan av vad vi kan åstadkomma över tid. Vi är ett utvecklingsföretag och fortsätter springa framåt. Vi har redan idag gjort piloter med VR-psykologi och arytmi-devices som skickas hem till patienten och som man kan sätta på bröstet själv. Om två år kommer vi att ha ett mycket bredare spektrum av patienter vi kan hjälpa.

Sara Wimmercranz (på bild till höger), investerare som driver riskkapitalbolaget Backing Minds, har investerat i healthtech och lockas av problemlösningen i sektorn.

– Människors krav på att ha kontroll över den egna hälsan ökar för varje år. Kraven ökar både på tillgänglighet och kvalitet. Det medför ökade kostnader, vilket också är en svår ekvation för vården. Mycket har förändrats de senaste åren. Från början handlade digitalisering om att ”vi tar en patientjournal och gör den digital”. Nu handlar det mycket om automatisering, effektivisering och minskade kostnader, menar Sara Wimmercranz.

Hon ser dock flera utmaningar med att investera i healthtech. Det regulatoriska området kräver intensiv bevakning och skiljer sig också i olika regioner. Problemen är globala, men lösningarna är väldigt ofta lokala. Det är viktigt att hitta bolag som har byggt en teknik för minsta gemensamma nämnare runt problemen – teknik som anpassats till varje lokal enhet leder till skalbarhetsproblem på sikt. Just nu kommer också en rad spännande bolag med lösningar för olika åkommor, från högt blodtryck till diabetes eller astma, som kraftigt förbättrar patienternas livskvalitet till vardags.

Företagen har ofta inbyggt i sin intäktsmodell att ha ett API mot vården.

– Det tror jag kommer bli väldigt problematiskt, hur många interface som doktorn sitter och tittar i. Än så länge är det inte superlätt för den typen av bolag att tjäna pengar inne i vården, säger Sara Wimmercranz.

– Kring trender framåt ser jag jättemycket som borde hända, och som jag tror kommer att hända. Ett område är prevention, där vi ser att tekniken är väldigt mogen för både screening och olika typer ”ordinerad livsstil” – det tror jag mycket på. Jag tror också på eftervård. Dessutom tycker jag att det är jättespännande med hälsa i tredje världen. Den kommer att utgå ännu mer från mobilen, eftersom infrastrukturen saknas, säger Sara Wimmercranz.