Är nedgången ett köpläge?

Oron för coronavirusets effekter på ekonomin har helt dominerat börsentimentet och rekylerat börsen rekordsnabbt. Centralbankerna har öppnat för mer stimulanser. Kortsiktigt finns intressanta köplägen i bolag och branscher som har tappat mest. Tillgångar som står emot eller stärks när turbulensen ökar, så kallade antifragila tillgångar, är ett önskvärt tillskott till en portfölj i tider av marknadsoro.

Börs

Negativa coronanyheter utanför Kina skrämde börserna rejält förra veckan. Det var den svagaste veckobörsen i USA sedan finanskrisen och 4-5 månaders börsuppgång raderades.

Tillväxtmarknader och Kina har klarat sig bäst, liksom defensiva sektorer och biotech. Carnegie Private Banking minskade risken i portföljerna i slutet av januari, delvis på grund av riskfaktorn corona, med en nedjustering till normal aktievikt från tidigare övervikt. Det finns risker mot ekonomi och bolagsvinster, men börserna är nu ner 10-15 procent från toppen samtidigt som stimulansstödet ökas igen.

Innevarande börsvecka inleddes med en initial uppgång på som mest 2,8 procent för OMXSPI under måndagen, men vände ner till en nedgång som mest 1 procent. De amerikanska börserna öppnade veckan på plus.

Karl Hedberg, aktiemäklare på Carnegie Private Banking. Hur är börssentimentet?

– Det är ett riktigt svagt sentiment just nu där varje nedgångsdag ger förnyad oro bland aktiesparare som triggar nya försäljningar. Alla är dock inte negativa, det finns investerare som ser nedgången som köpläge. Men just nu är det fler säljare än köpare så för stunden är det en lite ojämn dragkamp.

Hur bör man agera som investerare?

– Jag tycker inte man ska agera i panik och sälja brett men man ska givetvis se över så att man har rätt aktievikt i förhållande till sin riskprofil och placeringshorisont. Ligger man helt fullinvesterad för stunden och vill ha möjlighet att kunna köpa vid en större nedgång på börsen så bör man överväga att öka kassan kortsiktigt.

Vad styr börsen kortsiktigt?

– Just nu är det rädsla och osäkerhet kring coronavirusets spridning som gör aktiemarknaden nervös. Därför är det nyhetsflödet kring denna utveckling som kommer styra börsen även denna vecka.

Investerare som ser ett köpläge, vad är intressant?

– Vill man utnyttja rekylen så köper man i ett kortsiktigt perspektiv för en kort studs uppåt de bolag och branscher som har tappat mest. Antingen genom investmentbolagen som har stor del industribolag i sina portföljer eller så köper man dessa konjunkturkänsliga industribolag direkt.

– Vill man istället investera med ett lite längre perspektiv så tittar vi mycket på de bolag som inte får så stor direkt påverkan av virusutbrottet. Där tycker vi att banker, teleoperatörer och hälsovårdsbolag är intressanta.

Coronavirusets spridning utanför Kina har även fått räntor att falla. Förra veckan nådde den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan sin lägsta nivå någonsin, 1,15%, motsvarande drygt 30 räntepunkter lägre under veckan. Hittills i år har den amerikanska 10-åringen sjunkit med 60 räntepunkter.

Rapportperioden är över och i veckan väntar en strid ström av makrostatistik. Måndagens överraskande starka industri-PMI för februari följs av tjänste-PMI på onsdag. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve presenterar Beige Book på onsdag. På fredag väntar den viktiga amerikansk sysselsättningsstatistiken. Tisdagen är ”Super Tuesday” i USA med primärval i 10 delstater, motsvarande en tredjedel av delegaterna.

I vårt senaste aktiecase i Veckans Viktigaste (20 februari) lyfte vi fram omsorgsbolaget Attendo, som rider på attraktiva långsiktiga strukturella trender. Kortsiktigt har en offensiv expansionstakt i Finland kombinerat med nya skärpta bemanningskrav medfört marginalpress i den finländska verksamheten. Även om omställningsarbetet kommer ta flera år, ser vi redan flera tecken på en stabilisering. När lönsamheten väl vänder i Finland bedömer vi att aktiemarknadens fokus kommer skifta till Attendos långsiktiga lönsamhetspotential, där vinsten kan fördubblas inom några år. Köpläge för den långsiktige. Carnegie Analys rekommenderar Köp med riktkurs 60 SEK.

Teknisk analys OMXS30 – kort sikt

Under fredagens handel punkterades stödområdet vid 1680-1700 men stängde ungefär vid 200-dagars medeltal. I en uppåtgående trend, det vill säga i en fas där optimism är den rådande psykologin, ses varje rekyl som ett potentiellt köpläge. När nedgångarna blir för stora och kraftiga på för kort tid riskerar den psykologin att reverseras. Då är den rådande psykologin mer negativ, vilket leder till det omvända förhållandet nämligen att placerarna istället ser upprekyler som potentiella säljlägen. Enligt vår tekniska analytiker Johnny Torssell har vi kommit till ett sådant läge nu, det vill säga nästa upprekyl kommer sannolikt att mötas av ett ökat säljintresse, vilket kommer att leda till nya lägre bottnar.


 

Makro

Stimulanser kommer och Fed leder

Marknaderna gladdes av att den amerikanska centralbanken Fed i fredags eftermiddag öppnade för lägre ränta. Vår bedömning är att Powell sänker redan den 18 mars. Även Japans centralbank öppnar för mer stimulanser. Kina och andra länder i Asien gör och planerar budgetstimulanser. Även Italien och EU talar om det.

Stimulanser hjälper efterfrågan globalt och mindre bolag med finansieringsproblem, men lindrar inte utbudseffekter från Corona. Stora Fed-sänkningar kan pressa dollarn.

Portföljskydd med antifragila tillgångar

Efter en lång börsuppgång bröts trenden i februari och VIX-index har återigen stigit till över 20-25.  Exponering mot tillgångar som statsobligationer i USA, guld, schweiziska franc och japanska yen har skyddat portföljen. De är alla upp sedan mitten av februari.

Tillgångar som står emot, eller rent av stärks, när turbulensen ökar är ett önskvärt tillskott till en portfölj i tider av marknadsoro. Vi skrev om antifragila tillgångar och portföljskydd i vår färska strategirapport ”Signalspaning”. Bland intressanta antifragila tillgångar hittar vi vissa statsobligationer, råvaror, volatilitetsprodukter och valutapositioner men faktiskt även vissa aktier. Vi skrev om antifragila tillgångar och portföljskydd i vår färska strategirapport ”Signalspaning”.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...