”Vi ska bli ett Youtube för gaming”

Torsdagen den 24 november avgjordes tävlingen Framtidens entreprenör. Här träffar du finalisterna. 

Bolag: Adventure Box (Happy L-Lord AB). Vd: Christopher Kingdon. Affärsidé: Har utvecklat en spelmotor, med patentsökta algoritmer, som gör det enkelt för användare att skapa, dela och spela 3D-spel direkt i browsern. Önskat kapital: Har just tagit in 3,25 miljoner kronor för att färdigställa produkten och bevisa repeterbar affärsmodell. Nästa runda är en internationell Series A i vår.

Beskriv bolagets entreprenörsresa. Hur har ni kommit dit ni är i dag?

– Själv är jag serieentreprenör med 20 års erfarenhet av TIME (Telecoms, Internet, Media and Entertainment). Jag är intresserad av hur internet påverkat konsumentbeteenden – se hur YouTube revolutionerat film- och tv-tittandet bland ungdomar. Men hittills har det inte funnits något liknande för datorspel.

– I december 2013 träffade jag Rob O’Leary som är en gudabenådad programmerare. Våra intressen sammanföll – att skapa ett grafiskt sätt för användare att generera spelinnehåll med.  Viktigt redan från början var att spelen skulle finnas direkt i webbläsaren – vid nedladdning tappar man många– och det skulle bygga på 3D-teknik med lättanvända virtuella legoklossar. Augusti 2014 kom första releasen. 

Vilken är den viktigaste milstolpen hittills? 

– När vi i mars 2015 hade löst ett stort tekniskt problem: Den första versionen av Adventure Box var så tung att vår server inte kunde hantera fler än fem personer åt gången. Tillsammans med Microsoft fick vi till en lösning som vi patentsökt. Nu kan 50 miljoner spela samtidigt.

Vad händer härnäst?

– Tidigare har spelen i Adventure Box varit av ganska enkel karaktär – men nu är det möjligt att lägga till berättelser i spelen och fylla världar, till exempel importerade från Minecraft, med äventyr, karaktärer, dialoger och personligheter. Det är ett komplext spelskapande.

Hur ser Adventurebox ut om fem år?
– Då har vi blivit ett Youtube för gaming – vi är den stora aktören inom konsumentgenererat spelinnehåll. Dagens stora Minecraft-stjärnor, som i dag visar upp sina världar på YouTube, har sedan länge övergått till att vara spelskapare på Adventurebox och bjuder in sina fans att spela.

Får vi se Adventurebox på börsen så småningom?

– Det är fullt möjligt. Det sägs att det finns plats för yngre teknikbolag på listorna. 

 

Läs mer om tävlingen Framtidens entreprenör HÄR

Läs om övriga finalister: 
Inficure Bio
Gleechi
&frankly
Karma