Något avvaktande inför rapportsäsongen

Aktiemarknaden skakade snabbt av sig USA/Iran-konflikten. Denna vecka inleds USA:s rapportsäsong och det finns risk för ett andra kvartal i rad med vinstfall. Kortsiktigt är börsen överköpt, men på lång sikt noteras OMXS30 med en köpsignal. Undertonen är fortsatt positiv. Utnyttja den överdrivna kurspressen i fordonsunderleverantören.

I veckans Börs & Makro:
• Stockholmsbörsen: Börssentimentet är något stretchat
• Teknisk analys: Konsolidering på kort sikt
• Makro - stabilisering
• USA- guldlock och bra technyheter

Börs

Konflikten mellan USA och Iran dominerade nyhetsflödet förra veckan. De finansiella marknaderna påverkades dock knappt av Irankrisen. Oljepriset är lägre än innan, obligationsräntan i USA är tillbaka på nästan samma nivå och börsen har klättrat något.

Stockholmsbörsen: Börssentimentet är något stretchat 

Förra veckans ökade geopolitiska oro har som vanligt medfört kronförsvagning. Börssentimentet är något stretchat, men undertonen är fortsatt positiv.

– Vi ser en relativt avvaktande handel efter en stark avslutning på 2019.  Trots negativa nyheter som exempelvis USA/Iran-konflikten och en överköpt börs rent tekniskt (som borde leda till kort rekyl), så rör vi oss sidledes. Det faktum att rapportsäsongen närmar sig gör att många dessutom blir försiktiga med nya större positioner, säger Karl Hedberg aktiemäklare Carnegie Private Banking.

I förra veckans aktiecase i Veckans Viktigaste lyfte vi fram fordonsunderleverantören Veoneer, som har pressats rejält på börsen sedan avknoppningen sommaren 2018. Bolaget har en stor orderbok som nu börjar levereras ut i större skala och skapa organisk tillväxt. Även om vägen framåt riskerar att vara fortsatt skakig är det långsiktiga caset och potentialen intakt. Aktien är köpvärd på nuvarande kursnivå.

Teknisk analys: Konsolidering på kort sikt 

På kort sikt har OMXS30 bildat en konsolidering mellan indexnivån 1770 och 1810. Om index passerar 1810-motståndet finns förutsättningar för ett rally mot dryga 1850 som är det matematiska målområdet. Om index istället punkterar stödet möter nästa stöd vid ca 1750 samtidigt som det matematiska målområdet indikerar en nedgång mot 1725.

På lång sikt noteras OMXS30 med en köpsignal som senaste signal där det matematiska prisobjektivet indikerar en uppgång till spannet mellan 2000-2170 .

 

Makro

Makro – stabilisering

Stagnerade världshandel och en inbromsning i Kina tyngde världsekonomin förra året, men nu har ledande industriindikatorer stabiliserats (se graf ) och fas 1-handelsavtalet ska i veckan signeras av USA & Kina.

Många industribarometrar är dock i kontraktion och ISM-index i USA, den mest följda barometern, sticker ut och har ännu inte slutat falla (mörkblå linje i grafen).

– Detta bekymrar oss. Denna vecka inleds USA:s rapportsäsong och det finns risk för ett andra kvartal med vinstfall, säger Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

USA- guldlock och bra technyheter

Orostecken i närtid är främst att USA-börsen stigit så snabbt och nått höga värderingsnivåer ( P/E-tal över 18x). Positiva bolagsnyheter från tech-sektorn fortsätter: Apple ser stark Iphone-försäljning i Kina, Samsungs kvartalsrapport var stark och halvledarsektorn ser bättre ut.

Dragkampen från 2019 med svag industri och starka hushåll fortsätter in i 2020. USA:s jobbrapport i fredags bekräftar en guldlocksmiljö för risktillgångar, med många nya jobb och bra löneökningar men utan någon direkt acceleration (se graf).

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...