Ökar exponeringen mot banksektorn

PORTFÖLJKOMMENTAR I Nordenportföljen har vi investerat 2,5 procent av kapitalet i norska DNB. Genom affären går finanssektorn från en tydlig undervikt till en mindre undervikt. För att finansiera köpet har vi minskat våra positioner i DSV, NKT och Atlas Copco.

Detta är en portföljkommentar som redgör för de senaste förändringarna i den diskretionära portföljen Nordenportföljen.

DNB är Norges största bank och gynnas av att Norge är en råvarubaserad ekonomi med högre räntor än många andra länder. Generellt tror vi inte på en återgång till nollräntepolitik från centralbankerna, vilket allt annat lika gynnar bankernas räntemarginaler.

Detta är en investering i fortsatt hög aktivitet i Norge, som fortsatt uppvisar god tillväxt tack vare sin starka position på energimarknaderna, där leveranserna till Europa inte ser ut att avta. Norge gynnas av att EU har stoppat all import från Ryssland.

Under våren slutfördes DNB:s förvärv av Carnegie till ett P/E-tal på 12x på den förväntade vinsten i år. Även om Carnegie är en liten del av DNB:s balansräkning ger affären DNB Carnegie Markets en mycket stark position i Norden, i praktiken en fördubbling av storleken inom bland annat investment banking, ECM och Securities.

Ambitionen är att fördubbla vinsten i Carnegie genom att stärka investment banking, skapa mer hävstång inom ECM och fortsätta växa inom kapitalförvaltning. Förvärvet ökar DNB:s tillgångar under förvaltning med cirka 450 miljarder SEK till totalt cirka 2 000 miljarder NOK.

DNB:s första kvartal var starkt med ränteintäkter som ökade med 6 procent i årstakt. Banken återupptar sitt aktieåterköpsprogram efter att kärnprimärkapitalrelationen (CET1) nådde hela 18,5 procent, vilket är mycket starkt. Totalavkastningen på aktien är nu klart attraktiv vid cirka 7 procent för 2025. DNB:s börsvärde är cirka 420 miljarder NOK, P/E-talet 10x och direktavkastningen 6,3 procent.