Detta är en portföljkommentar som redgör för de senaste förändringarna i den diskretionära portföljen Global Stock Picking och fonden Global Stock Picking.
Stark återhämtning för globala börser efter tulloron
Efter att världsindex bottnade den 8 april, när tulloron var som allra störst, har vi sett en kraftfull återhämtning. Och detta trots att många bedömer att slutresultatet ändå blir väsentligt högre tullar än vi haft i modern tid. Vi har ännu inte sett några större effekter på vare sig inflation eller tillväxt, men det verkliga testet väntar troligen de närmaste månaderna.
Dollarsvagheten har däremot hållit i sig, vilket innebär negativa valutakurseffekter på omkring 15 procentenheter för svenska investerare. Medan världsindex är upp cirka 8 procent i dollar är det ner cirka 7 procent i kronor (per den 27/6). Som jämförelse är Stockholmsbörsen i princip oförändrad i år. Global Stock Picking påverkas aningen mindre än världsindex givet en något lägre exponering mot USA än i världsindex.
Teknikaktier har lett återhämtningen
Global Stock Picking (GSP) har en betydande tematisk del med fokus på långsiktiga tillväxttrender, däribland digitalisering, såsom AI och datacenter. Efter börsbotten i april har vi sett en väldigt stark återhämtning för många teknologiaktier. Mönstret påminner i hög grad om hur det sett ut historiskt, att bolag med långsiktigt goda tillväxtförutsättningar utvecklas starkt efter perioder med allmän börsoro.
Positiva nyheter om stora AI-investeringar runt om i världen har överskuggat oron relaterat till specifika restriktioner i Kinas halvledarsektor. Sammantaget har halvledarsektorn utvecklats bra under kvartalet, vilket varit positivt givet GSP:s många innehav i sektorn. GSP har också gynnats av den starka utvecklingen för bolag som rider på elektricitetstrenden, i synnerhet bolag inom kärnkraftsområdet.
Bolag med koppling till förnybar energi har utvecklats skapligt under perioden, trots att det politiska utfallet i USA blivit en besvikelse. Sammantaget har GSP, efter den svaga starten på året, i stort sett kommit ikapp världsindex. Nedgången i absoluta tal är nu enbart driven av dollarförsvagningen.
Nytt innehav rider på e-handelstrenden
Nyligen tog vi in Inpost som ett innehav i portföljen. Bolaget är ledande i Europa på
automatiserade leveranslösningar för e-handeln. Verksamheten inleddes i Polen där Inpost nu är helt dominerande. Bolaget har ledande positioner även i Frankrike och England, och starka positioner i flera andra europeiska länder. Investeringen har finansierats genom att avyttra Fluor, vilket föranleddes av DNB:s exkluderingsregler på hållbarhetsområdet. Bolaget har en liten indirekt exponering mot USA:s kärnvapenprogram, och på det området är det nolltolerans.
Flera mindre förändringar i portföljen
I vanlig ordning har vi också gjort ett antal justeringar av portföljvikterna under perioden. Exempelvis har vi ökat i hälsovårdssektorn som nu handlas med en historiskt stor rabatt mot börsen i stort. Investerare oroar sig för effekterna av vissa politiska utspel och sektorn har även varit ovanligt volatil i efterdyningarna av pandemin, men vi anser att sektorn fortfarande har goda tillväxtutsikter på sikt. Vi har ökat mest i Novo Nordisk, United Health och Thermo Fisher, vilket finansierats med vinsthemtagningar i framför allt teknologisektorn.