Detta är en portföljkommentar som redgör för de senaste förändringarna i den diskretionära portföljen Global Stock Picking och fonden Global Stock Picking.
Trumps tullar skapar börsoro
Efter att världsindex toppade i mitten av februari har oron kring konsekvenserna från Donald Trumps tullar varit huvudfokus för väldens finansmarknader och resulterat i en kraftig börsnedgång. Parallellt har den amerikanska dollarn fortsatt att försvagas.
För svenska investerare adderar valutaförändringarna ungefär 10 procentenheter till nedgången i år – världsindex nedgång på cirka 7,5 procent i år per den 10 april (ungefär i linje med Stockholmsbörsen) blir till en nedgång på 17,5 procent räknat i kronor. Global Stock Picking (GSP) påverkas aningen mindre, eftersom GSP har mindre andel i USA jämfört med världsindex.
Tullarna kommer också påverka ekonomin, bland annat via försämrad köpkraft för amerikanska konsumenter. Vi är också oroade över hur amerikanska bolags konkurrenskraft påverkas. Kostnaderna för deras produktion i USA ökar och samtidigt finns det risk att köparnas preferenser ändras, vilket tydligt påverkat efterfrågan för exempelvis Tesla. Eftersom tullarna på ett mer övergripande plan också påverkar den globala tillväxten negativt har vi minskat exponeringen något mot cykliska bolag.
Teknikaktier fortsatt intressanta, även i en svagare konjunktur
Global Stock Picking har en betydande tematisk del med fokus på långsiktiga tillväxttrender, vilket borde innebära att bolagen också är mindre beroende av konjunkturutvecklingen. En stor del av den tematiska delen kretsar kring digitaliseringen, såsom AI och datacenter. Många av dessa bolag har utvecklats svagt på börsen i år, efter två väldigt starka år.
Kombinationen av oro efter kinesiska DeepSeeks AI-lansering, efter skifte bort från amerikanska aktier, samt en relativt hög värdering, gjorde att många valde att ta hem vinst i amerikanska tech-aktier. Vi håller dock fast vid temat eftersom flera nyheter bekräftar fortsatt hög aktivitet och fortsatt stora investeringar. Vår bild är att den långsiktiga tillväxten kommer att gynna dessa bolag över tid, särskilt i tider av svagare konjunktur.
Nyligen har vi adderat amerikanska Amazon till portföljen, i våra ögon ett tech-bolag även om det klassificeras som sällanköpsvarubolag. Amazon visar upp imponerande tillväxt, trots sin storlek, och har förbättrat lönsamheten markant, vilket gjort att värderingen nu är klart rimlig. Bolaget påverkas naturligtvis av tullarna, men är en trolig relativ vinnare då många konkurrenter påverkas mer.
Uppköp var ett ljus i mörkret
En ljuspunkt under perioden var ett bud med 58 procents premie på det kanadensiska kraftförsörjningsbolaget Innergex som vi hade i portföljen. Vi valde att sälja våra aktier i samband med budet och investerade bland annat i den holländska teknikkonsulten Arcadis, vars verksamhet inte minst gynnas av fortsatt god aktivitet för infrastrukturinvesteringar.
Flera mindre förändringar av portföljvikterna
Som vanligt har vi gjort ett antal justeringar av portföljvikterna under perioden. Exempelvis har minskat i bolag med stor exponering mot den amerikanska konsumenten, däribland Celsius. Vi har också minskat i bolag vars konkurrenskraft och försäljning kan påverkas negativt av tullarna, till exempel John Deere. Dessutom har vi minskat i konjunkturkänsliga bolag som stålbolaget SSAB.
Inom hälsovårdssektorn har vi flyttat lite pengar från United Health, som utvecklats starkt i år, till några av de läkemedelsbolag där bland annat tulloron fått kurserna att utvecklas svagt. Samtidigt har vi ökat i en grupp bolag där vi tycker att marknaden oro för tullkonsekvenserna framstår som överdriven, däribland Deckers Outdoor. Vi har även ökat i Chart Industries som borde gynnas av ökad export av LNG, eftersom de levererar utrustning till processindustrin.