Detta är en portföljkommentar som redgör för de senaste förändringarna i den diskretionära portföljen Global Tema.
Global Tema har klarat vårens turbulenta marknadsmiljö väl, särskilt under april när marknaden sålde av i spåren av Donald Trumps tullar. Defensiva teman som infrastruktur och vatten bidrog då med stabilitet till portföljen, samtidigt som guld gynnades av den ökade osäkerheten och behovet av att diversifiera bort från dollarn till en neutral valuta.
Vi ser fortsatt stor potential både för vatten, infrastruktur och fysiskt guld, men valde efter uppgången att ta hem lite vinst i förra veckan. I stället har vi investerat i silver och gruvbolag med exponering mot koppar samt ökat upp lite i uran och jordbruksrelaterade bolag. Förändringarna påverkade följande teman:
Guld
Vi lever i en tid av deglobalisering, ökad geopolitisk oro och allt högre statlig skuldsättning. Det ökar efterfrågan på en neutral valuta som behåller sitt värde över tid. Även om vi fortsatt ser stor potential i fysiskt guld har vi säkrat lite vinst och i stället skiftat en del av exponeringen till silver.
Historiskt har silver gynnats under perioder när guld befunnit sig i en bull market och har ofta fungerat som en hävstång på guldpriset. Det senaste året har dock silver halkat efter i guldprisuppgången, delvis drivet av det faktum att silver även används som en industriell metall.
En viktig industriell drivkraft är silvers användning inom elektrifieringen och silver passar därför även in som en del av temat energisäkerhet. Vi ser goda möjligheter för silver att delta i guldprisuppgången. Detsamma gäller för guldgruvebolagen som med dagens guldpris och låga energipriser genererar starka kassaflöden och vinster. Trots den starka fundamentala bilden värderas sektorn nära tioårslägsta. Vårt guldtema består nu av fysiskt guld (4 procent) i kombination med silver (2 procent) och guldgruvebolag (8 procent).
Energisäkerhet
Att ställa om energisystemet från fossila till fossilfria bränslen vår tids stora utmaning. Här uppstår tillväxtmöjligheter inom förnybar energi, gröna metaller och energieffektivisering.
Vi bedömer även att kärnkraft kommer att spela en viktig roll som baskraft i det nya systemet, och investerar därför i uran. Efter det senaste årets nedgång i uranpriset finns ett starkt fundamentalt stöd. Efterfrågan ökar i takt med att allt fler länder godkänner nya kärnkraftsprojekt, samtidigt som uranutbudet är fortsatt begränsat. Vi har därför ökat upp lite i uran från 3,5 procent till 4,5 procent.
Gruvbolag med fokus på koppar föll i samband med tulloron, drivet av ökad risk för en global lågkonjunktur. I takt med att handelskriget trappats ned har konjunkturrisken minskat, vilket skapat ett intressant läge i gruvbolag – en sektor där ett negativt konjunkturscenario fortfarande prisas in. Vi har därför tagit in en position på 2,5 procent i kopparbolag.
Vatten & säker livsmedelsförsörjning
Klimatförändringar utgör ett hot för vår framtida mat- och vattenförsörjning. Det befintliga jordbrukssystemet är extremt ineffektivt och är i behov av en stor hållbar omställning. Vi investerar i ny teknik och system som möjliggör denna effektivisering.
Inom det här temat har vi de senaste åren framför allt varit exponerade mot vattenförsörjning, men vi har även haft en minde position i jordbruksrelaterade bolag. En svag utveckling för jordbruksrelaterade råvaror har utgjort en motvind för dessa, men det har också gjort att värderingarna kommit ned. Nu ser vi potential för en vändning och har ökat positionen. Temat utgörs till 5,5 procent av bolag inom vattenförsörjning och 5 procent inom jordbruk.
Aktuell portfölj
