USA-börsen: Slår längdrekord
-
USA-börsen slog förra veckan rekordet i börsuppgång räknat i antal dagar – trots att det blåser kring president Trump. Uppgången är dock inte den största i historien vad gäller storlek, och heller inte den starkaste i årlig avkastning.
-
Även den svenska börsen, det breda indexet OMXSPI, nådde en ny rekordnivå förra veckan.
-
Vi är försiktiga till aktiemarknaden. Börsuppgången har blivit allt smalare, det finns en ränterisk, tillväxtmarknadsoron kan förvärras om dollarn går ännu starkare och det pågår ett handelskrig.

Tillväxtmarknader: Kan svagare dollar minska oron?
- Dollarstyrkan har kommit av sig något. Fed bekräftade på centralbanksmötet i Jackson Hole gradvisa räntehöjningar vilket tolkades som duvaktigt. En svag dollar kan minska oron på tillväxtmarknaderna (se det starka sambandet i grafen nedan). Kinas centralbank avser nu bromsa yuanens fall. Det lugnar också marknaderna.
- Viktigt i närtid blir om USA gör verklighet av hotet om nya tullar på kinesiska varor (200 Mdr USD).
Stigande producentpriser: Marginalrisk eller inflation?
-
Producentpriserna har lyfts till mycket höga nivåer: upp åtta procent det senaste året, visar färska siffror från SCB. Orsaker är främst en svag krona som gör import dyrare och högre energi- och elpriser.
-
Detta kan pressa vissa företags marginaler, särskilt om kostnaderna inte kan skjutas vidare till slutkonsument.

Tyskland: Framtidstron i industrin överraskar
- Den tunga tyska konjunkturbarometern för industrin, IFO-index, överraskade positivt i senaste mätningen – även framtidsindexet.
- Svenska exportchefsindex föll tydligt förra veckan, men nivåerna är alltjämt höga. Framtidsförväntningarna har dämpats mer än nulägesbedömningarna. En svag krona är positivt, medan handels- och tillväxtmarknadsoro är negativt.
- Svenska konjunkturbarometern kommer på torsdag.