”För tidigt att hoppas på att börskorrigeringen är klar”

Det negativa börssentimentet består i USA samtidigt som de europeiska börserna har klarat sig något bättre den senaste tiden. Sannolikheten för en kortare upprekyl har ökat. Enligt den tekniska analysen noteras OMXS30 i en fallande trend med ett viktigt stöd vid cirka 1 900.

Osäkerheten på aktiemarknaden består. De amerikanska börserna har fortsatt resan söderut. När storbolagsindexet S&P 500 stod som lägst i fredags, snuddade nedgången vid 20 procent eller gränsen för det som brukar kallas björnmarknad. S&P 500 återhämtade sig dock och stängde oförändrat i fredags. Veckan summerades dock åter negativ. S&P 500 har därmed backat sju veckor i rad, vilket gör det till den sämsta perioden på över 20 år.

Stockholmsbörsen (OMXSPI)  befinner sig dock kortsiktigt i en något lugnare fas än S&P 500 och har studsat upp cirka 5 procent från botten för två veckor sedan. Med en nedgång på närmare 20 procent från toppen i OMXSPI så har marknaden prisat in en hel del negativa nyheter. Samtidigt bör man tänka på att föregående år var ett extremt starkt år där vi såg nya all time high som låg högt över indexnivåerna före pandemin.

– Vi kommer troligtvis se inflationssiffror som börjar mattas av och långräntor som inte längre stiger i samma takt. Det kommer kortsiktigt ge stöd till börsoptimisterna men samtidigt har vi sannolikt en period av nedjusterade vinstförväntningar framför oss. Det tillsammans med fortsatta spekulationer om recession eller inte gör att jag tror det är för tidigt att hoppas på att börskorrigeringen är klar, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har en fortsatt hökaktig kommunikation till marknaden om kommande räntehöjningar. Inte minst blir penningpolitiska protokollet på onsdag  därför extra viktig läsning. Den amerikanska tioårsräntan har dock rekylerat ned den senaste tiden och står nu i cirka 2,80 procent. Börsen har dock inte studsat upp på lägre räntor, utan snarare har rädslan för en konjunkturnedgång ökat.

– I ett mer kortsiktigt perspektiv så är det troligt att vi får se en mindre återhämtning efter de senaste veckornas fallande börser. Troligtvis kommer det mötas av nya säljare vilket begränsar potentialen i rekylen. För den kortsiktiga investeraren så kan man titta på de tillväxtbolag som pressats hårt kursmässigt. Här bör vi kunna se en viss kortsiktig lättnad när långräntorna har tagit en paus i uppgången. Samtidigt finns det även ett stort antal traditionella bolag som är kraftigt översålda. Här kommer det också finnas ett antal kortsiktiga vinnare, säger Karl Hedberg.

Det har varit en tydlig trend att bolag med lägre P/E-tal har klarat sig betydligt bättre än de högre värderade bolagen. På ett par veckor sikt menar Karl Hedberg att det finns goda möjligheter för de högre värderade tillväxtbolagen att ta igen en del tappad mark mot värdebolagen. I ett något längre perspektiv bör det osäkra ekonomiska läget fortsatt gynna de lägre värderade bolagen. Det är därmed för tidigt för en långsiktig revansch för tillväxtbolagen. De lite mer långsiktiga investerarna bör snarare fokusera på kategorin bolag med låga P/E-tal och god förväntad direktavkastning.

– Risken för recession kommer fortsätta prägla aktiemarknaden. I det korta perspektivet bör vi kunna undvika recession tack vare att många konsumenter har haft ett ofrivilligt sparande under pandemin. Det utrymmet kan användas för att konsumera och investera trots högre kostnader och osäker ekonomisk framtid. I ett lite längre perspektiv har onekligen risken för recession ökat givet press från stigande priser, högre räntor och fallande aktiemarknad vilket för eller senare kommer leta sig in i konsumtions- och investeringsviljan.

Vad bör investerare tänka på i ett sådant scenario?

– Leta efter bolag med starka balansräkningar, beprövad affärsmodell och förmåga att föra vidare stigande kostnader. Bolag som kan fortsätta att växa sina vinster även under en sån period kommer klara sig väl. Här bör vi hitta hälsovårdssektorn med läkemedelsbolag i spetsen. Trots risken för ökade kreditförluster i en recession så bör även banker vara intressanta där höga utdelningar ger skydd på nedsidan, säger Karl Hedberg

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Veckan bjuder på en hel del intressant makrostatistik. Huvudnumret är tisdagens inköpschefsindex från en rad länder som lär bekräfta inbromsningen, men från höga nivåer. I Sverige väntar Riksbankens stabilitetsrapport och Sveriges statslånebehov på tisdagen. Hur konjunkturläget ser ut i Sverige får vi mer detaljerat besked om på onsdag, då KI-barometern presenteras.

Amerikanska centralbanken Feds mötesprotokoll publiceras på onsdag och kombinerat med fredagens USA-siffror om privatkonsumtion och inflation, kan nya räntepussel läggas.

På tisdag rapporterar investmentbolaget Lundbergs och på onsdag strålknivsbolaget Elekta. Utländska rapporter av intresse är amerikanska chipbolaget Nvidia och kinesiska e-handelsjätten Alibaba på torsdag.

På onsdag har Stockholmsbörsen halvdag och på torsdag, Kristi Himmelsfärdsdagen, är de nordiska börserna stängda.

Aktiecase

Ventilationsbolaget Lindab har genomgått en framgångsrik transformering sedan Ola Ringdahl tog över vd-posten i början av 2018. EBITA-marginalen har mer än fördubblats sedan 2018. Trots en stabil operativ utveckling med en tydlig pricing power, har aktien vänt ned kraftigt i år. Kursnedgången speglar dock inte den operativa utvecklingen, med hög organisk tillväxt samt stigande och hög lönsamhet. Lindab har snarare dragits med i den allmänna rädslan för att en tuffare miljö väntar för byggrelaterade bolag med stora prisuppgångar på insatsvaror och en mer osäker byggkonjunktur.

Vi rekommenderar Köp med riktkursen 265 SEK och en värdering på EV/EBIT 14x vår prognos för 2022. Det innebär en tydlig men välmotiverad premievärdering relativt jämförbara bolag och motiveras av den kraftiga lönsamhetsförbättringen de senaste två åren samt bolagets tydliga ESG-profil. En stark balansräkning och solitt kassaflöde möjliggör dessutom en ökad förvärvstakt.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Trenden i OMXS30 pekar ned då index 1) noterar stegvis lägre bottnar och toppar, 2) noteras under 50- och 200-dagars medeltal samtidigt som 3) RSI-indikatorn befinner sig i bear market mood mellan cirka 25- och 60-nivån. Utifrån detta perspektiv är utsikterna negativa fram till dess vi får signaler om motsatsen, vilket till exempel skulle kunna vara 1) att index passerar tunga motstånd eller viktiga medeltal, 2) bryter mönstret med stegvis lägre toppar, 3) att RSI passerar 60-nivån eller 4) att index gör någon typ av urblåsning på nedsidan.  

I det kortsiktiga perspektivet noteras OMXS30 i någon slags konsolidering mellan stödet vid 1900 och motståndet vid 2 040/2 075. Passeras motståndet finns förutsättningar för en uppgång mot 2 140/2 150 och därefter den viktiga 2 200-nivån. Om index istället vänder ned under 1 900-nivån effektueras en ny säljsignal med stöd därefter vid runt 1 830/1 850 följt av cirka 1 700. 

Relaterade artiklar