När kommer börsen tillbaka?

Veckan inleddes med ett kraftigt börsras. Oljepriset kollapsade efter strandade förhandlingar mellan Saudiarabien och Ryssland i helgen. Kortsiktigt kan det finnas risk för ytterligare nedgång på börsen. Centralbankernas stimulansutrymme är litet så finanspolitiska åtgärder är viktigare. För den långsiktige finns intressanta köplägen.

Börs

De senaste veckornas marknadsoro fortsätter och det råder alltjämt stor osäkerhet kring coronavirusets spridning och ekonomiska konsekvenser. Italien har satt 25% av befolkningen i karantän och antalet fall stiger i både Europa och USA.

Stockholmsbörsen inledde veckan med att störtdyka runt 7 procent, den största nedgången sedan brexit-omröstningen i juni 2016. Nedgången triggades av oljeprisraset på historiska höga 30 procent efter att oljeprissamarbetet mellan Saudiarabien och Ryssland havererade i helgen.

– Jag tror att det kortsiktigt finns risk för att vi kan se ytterligare nedgång eftersom det har gått så fort ned hit. Vi är fortfarande bara nere på nivåer som vi hade i augusti i fjol så ur det perspektivet så finns det sannolikt många investerare som fortfarande har vinster att realisera. Det kan innebär att man lättare tar beslut om att sälja och ta bort delar av aktierisken.  Isåfall kan det innebära ytterligare säljflöden som tynger aktiemarknaden, säger Karl Hedberg, aktiemäklare Carnegie Private Banking.

Investerare som ser ett köpläge, vad är intressant?

– För de investerare som vill köpa tycker jag framför allt man ska titta på bolag som har mindre osäkerhet i efterfrågan. Exempel på bolag är teleoperatörerna och bolag som Essity som gynnas av fallande pappersmassapriser och ökad efterfrågan på hygienprodukter.

I veckan väntar viktiga makronyheter i form av industriproduktion i EMU, preliminärt Michiganindex för mars i USA och ett räntebesked från ECB. Vi har redan fått penningpolitiska åtgärder från Fed i USA och även i Kanada och Australien. ECB kommer sannolikt göra stimulanser denna vecka och Fed ännu mer de kommande veckorna. Då viruset ger både en utbuds- och efterfrågechock samt en finansiell chock, samtidigt som centralbankernas stimulansutrymme är litet så blir finanspolitiska åtgärder viktigare.

Vi har redan sett vissa stimulansåtgärder i länder i Asien, men också i Italien och de första modesta åtgärderna i Tyskland. G20 talade om enighet men sedan kom konflikten mellan Saudiarabien och Ryssland – denna typ av kommunikation är inte trovärdig och riskerar att öka den finansiella osäkerheten.

I förra veckans aktiecase lyfte vi fram Bygghemma – e-handlaren inom byggvaror och heminredning. Bolaget övertygar med en stark strukturell tillväxt och stabil lönsamhet bättre än konkurrenternas. Förutom en hög organisk tillväxt bidrar bolagets framgångsrika M&A till den historiskt höga tillväxten. Finansiellt har bolaget en del krut kvar för nya förvärv under 2020. Värderingen är attraktiv givet den övertygande tillväxten samt den bevisade relativt höga lönsamheten jämfört med jämförbar sektor. Carnegie Analys rekommenderar Köp med riktkursen 95 SEK.

Aktiemarknaden är i nuläget mycket turbulent och kursrörelser kan i vissa fall bli väldigt stora. Vi vill påminna om att våra riktkurser baseras på analytikerns bedömning av förväntad totalavkastning under de kommande sex till tolv månaderna.


 

Makro

Stimulanser i fokus

Stark makrodata i form av sysselsättningsstatistik presenterades i USA förra veckan, men coronaviruset dominerar. OECD sänkte förra veckan sin globala tillväxtprognos från runt 3 till 2,5 procent för 2020 och talar om låga 1,5 procent i ett värsta scenario.

 

Oljepriskrig ännu en utmaning

Oljepriset rasar med nästan 20 procent sedan i fredags och 45 procent ner sedan årsskiftet. Flykt från risk har fått räntorna att falla kraftigt och idag fick USA-börsen ta en paus på grund av 7 procent börsfall (enligt marknadsreglerna sedan 1987).

Opec, med Saudiarabien i spetsen, lyckades inte enas med Ryssland om produktionsbegränsningar. Trots tal om enighet från G20 pågår nu ett priskrig mellan Saudiarabien och Ryssland. 

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...