Vi har sett en snabb V-återhämtning på börsen, såväl i USA som i Sverige. Är det rimligt mot bakgrund av all turbulens?
– Styrkan i återhämtningen har överraskat och jag tror att få investerare i början av april räknade med att vi så här snabbt skulle vara tillbaka nära tidigare rekordnoteringar. Ett flertal positiva händelser kopplade till tullförhandlingarna har varit de tydligaste bidragande faktorerna samtidigt som osäkerhet och risker med bakslag har lagts åt sidan.
– Om vi de närmaste månaderna får ett hanterbart utfall, där tullarna lämnar utrymme för en återhämtning i efterfrågan och fortsatt vinsttillväxt för företagen, är återhämtningen rimlig. På rådande börsnivåer är dock utrymmet för nya besvikelser eller negativa nyheter begränsat, men just nu råder ett positivt tolkningsföreträde. Det är i sig ett styrketecken för börsen och en kommande rekyl bör bottna tydligt över vändpunkten från april.
Måndagshandeln påverkas negativt av Moody´s sänkning av USA:s kreditbetyg sent i fredags. Hur ser du på det?
– Bortsett från risken för negativa tullnyheter är stigande långräntor en av de största riskerna. Amerikanska tioårsräntan har rört sig tydligt uppåt de senaste veckorna och årshögstanivåerna är inte långt borta. Ränteutvecklingen är viktig för den framtida riktningen på börsen och nedgraderingen spär på en ränteuppgång som gradvis blir en allt större motvind för aktiemarknaden.
Som kund hos oss på DNB Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Bland börsens räntekänsliga sektorer har bankindex har utvecklats betydligt bättre än fastighetsindex i år. Vilken av dessa sektorer föredrar du?
– Givet den starka återhämtning vi sett i banksektorn senaste månaden tror jag potentialen är större i fastighetssektorn just nu. Bank är fortfarande en attraktivt värderad sektor som är intressant på lång sikt, inte minst med den höga direktavkastningen. I det korta perspektivet ser jag dock större potential till omvärdering i fastighetssektorn. Nuvarande substansrabatten är ovanlig och brukar sällan bestå under några längre perioder. Inom sektorn är det dock stora skillnader vad gäller tillväxt och potential. För bolag med stor kontorsexponering ser det fortsatt kämpigt ut med höga vakansgrader, så investerare bör vara selektiva.
Försvarssektorn är en annan vinnare. Är det för sent att hoppa på tåget?
– För långsiktiga investerare är det inte för sent att investera i en sektor som kommer åtnjuta hög efterfrågan under många år framöver. Kortsiktigt har dock det stora investerarintresset fått aktiekurserna att skena iväg – inte alltid hand i hand med förväntade vinster. För många försvarsbolag begränsas vinsttillväxten av kapacitetsbegränsningar och stora investeringsbehov närmaste åren.
– Kortsiktigt styrs kursutvecklingen mer av momentum och aktieflöden snarare än vinstutveckling, vilket gör aktierna svårbedömda på kort sikt. Ett sätt att minska de bolagsspecifika kursriskerna är att investera bredare för att hitta komplement till de svenska försvarsaktierna. Exempelvis finns det börshandlade ETF:er som ger en bred exponering mot europeiska försvarsaktier.
Börskommentarer och aktiecase från DNB Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.
Hur skulle DNB Carnegie förvalta din förmögenhet?
Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser
Läs mer här