– Det ser inte riktigt bra ut i den långsiktiga tekniska trenden i OMX-index. Jag har fått negativa signaler som vi inte har sett på väldigt länge. Det är alltid lite oroväckande, säger Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking.
Han hänvisar till att OMXS30 sedan slutet av december noterats under 12 månaders medeltal och att medeltalet efter mars månads handel dessutom har vänt ned. Därutöver har momentumindikatorn MACD (Moving Average Convergence Divergence) nu sydlig orientering.
– Om man ser på liknande situationer historiskt – det är sju stycken sedan början av 90-talet – så har börsen fallit cirka 30 procent från det att jag fått den första säljsignalen till botten. Det har tagit i genomsnitt sju månader, även om det varierat från ett par upp till 22 månader vid it-kraschen, säger Johnny Torssell.
På kort sikt, cirka ett par veckor, tror han dock på en stigande Stockholmsbörs. Uppgången kan bli så stor som 5-7 procent utan att det stör hans bild av den långsiktiga negativa trenden.
– Gummisnodden är hårt spänd. Det borde bli en rekyl uppåt. Jag kommer att hålla ögonen på styrkan.
Ser du samma negativa långsiktiga signaler på andra europeiska börser?
– Ja, Euro Stoxx, Nordic40, Dax och spanska börsen har alla effektuerat likande säljsignaler som Stockholm i den långa trenden. Så även Londonbörsen , FTSE 100, vilket är extra intressant eftersom det indexet historiskt har haft en tendens att leda till och med USA-börsen, i alla fall vid de flesta toppar.
Så hur är läget på USA-börsen?
– Där pekar den långa trenden faktiskt uppåt, så det är ju en ganska divergerande bild. Eftersom börserna generellt går hand i hand kommer antingen USA att vända ned i linje med Europa, eller så visar sig de negativa signalerna i Europa vara falska och Europa vänder upp i linje med USA. Vi står nu i detta dilemma.
Johnny i podden! I senaste avsnittet av Omvärldspodden intervjuas Johnny Torssell om sin färska analys. Du lyssnar på avsnittet här.