”Omvärderingspotential bland uppstickarna”

Börsens serieförvärvare har gjort en stark comeback i år. Flera av bolagen har utklassat börsen. Stora värderingsskillnader mellan förvärvsbolagen skapar samtidigt intressanta möjligheter.


Medierubrikerna om hotet från det amerikanska skuldtaket duggar tätt, men investerarna fortsätter att vara tämligen obekymrade. Stockholmsbörsen steg med 0,7 procent i förra veckan och amerikanska S&P 500-indexet adderade 1,6 procent.

– De flesta investerarna räknar med att vi kommer få se en lösning på skuldtaksfrågan och ser inte frågan som ett långsiktigt hot mot konjunkturen och börsen. När skuldtaket varit aktuellt tidigare har det mynnat ut i en politisk lösning. Jag tror de flesta räknar med samma typ av utfall även denna gång, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Börsuppgången i USA fortsätter dock att sakna bredd – ett fåtal stora techbolag, såsom Apple, Microsoft och Nvidia, står för en väldigt stor del av uppgången. Att börsuppgången drivs av ett fåtal bolag kan dels tolkas som ett underliggande svaghetstecken, dels att investerarna vill positionera sig inför en väntad boom inom artificiell intelligens (AI). Nvidia, med en marknadsledande position inom AI-chip, redovisar rapport på onsdag. Aktiens starka utveckling i år, +118 procent, skvallrar om uppskruvade förväntningar.

– AI är hett även bland svenska investerare, men det är svårt att få direktexponering via Stockholmsbörsen. Internationellt är bolag med exponering mot halvledare och molnkommunikation tydliga vinnare oavsett vilka AI-utvecklare som lyckas bäst. Och i takt med att värderingarna har kommit upp på nischade AI-bolag ser leverantörerna till dessa bolag mer attraktiva ut i ett risk-/reward-perspektiv, säger Karl Hedberg.

I ropet bland investerare är också börsens serieförvärvare, vilka generellt utvecklats starkt i spåren av rapporterna för det första kvartalet. Sedan årsskiftet har flera förvärvsbolag stigit med 20–40 procent och vissa med så mycket som 50–60 procent.

– Slående bland serieförvärvarna är värderingsskillnaden mellan bolagen. De stora etablerade serieförvärvarna premievärderas med stöd av lägre skuldsättning, lägre finansieringskostnader och stark operativ historik. De nyare spelarna behöver bygga mer historik innan rabatten kan minska. På lite längre sikt finns det dock en intressant omvärderingspotential bland uppstickarna, säger Karl Hedberg.

På den negativa sidan fortsätter fastighetssektorn att dra blickarna till sig. SBB har blivit en följetong i media – senast med försäljningen av nästan hela JM-innehavet för att staga upp balansräkningen.

– Jag tycker fortfarande att det är för tidigt att bli positiv till sektorn som helhet. Höga finansieringskostnader och kommande obligationsförfall innebär fortsatt osäkerhet ytterligare en tid. Det skulle överraska om vi inte får se fler nyemissioner i sektorn.

Ett ljus i fastighetsmörkret var emellertid förra veckans storaffär mellan AMF och AP7, där AP7 gick in som storägare i Urban Escape – ”kronjuvelen” i AMF:s fastighetsportfölj med fastigheter i centrala Stockholm.

– Det visar tydligt att transaktionsmarknaden inte är stängd. Rätt fastigheter hittar köpare. Affären illustrerar också den stora skillnaden i aktiemarknadens värdering av fastighetsbolagens tillgångar och de värderingar som affärer i primärmarknaden sker på, säger Karl Hedberg.

Ny inflationsdata: Veckans viktigaste siffra är fredagens inflationsdata från USA då PCE-inflationen för april redovisas. Analytikerna förväntar sig att kärninflationen i årstakt är oförändrad vid 4,6 procent. Dessförinnan lär börsen också påverkas av inköpschefsindex från USA, EMU och Japan (tis) samt Feds senaste mötesprotokoll (ons).

Nybyggnadsfrossa?: Svenska bostadsbyggare jobbar i hård motvind. Den kraftiga ränteuppgången, stigande byggkostnader och en vacklande bostadsmarknad har fått konsumenternas aptit på nyproducerade bostäder att minska rejält. En ny indikation på läget i byggsektorn ges på torsdag när SCB redovisar statistik över bygglov och nyproduktion av bostäder.

Läs veckans agenda här

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys med Johnny Torssell: OMXS30 på kort sikt

I min analysuppdatering i onsdags skrev jag:

”…index [har] bildat en stor konsolidering mellan 2 050 och cirka 2 300 och i den stora konsolideringen har index bildat en mindre konsolidering mellan 2 200 och 2 295. Punkteras 2 200-stödet möter nästa vid 2 166 följt av 200-dagars medeltal vid cirka 2 090 och därefter 2 050. Om index istället vänder upp och passerar 2 300 möter nästa tunga motståndsområde vid dryga 2 400. MACD noteras fortfarande med en säljsignal som senaste signal”.

Under fredagens handel testade index motståndet vid 2 295–2 300, men vi har fortfarande ingen genombrott. Däremot konstaterade jag att MACD-indikatorn har vänt upp och effektuerat en köpsignal efter att ha legat i säljläge sedan den 3 maj. Om index passerar 2 300 med tydlighet och kraft siktar jag på en uppgång mot de tidigare topparna vid dryga 2 400.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar