”Dags för vinsthemtagning”

En händelserik sommar med rusande inflation och energipriser har stressat centralbankerna. Samtidigt har en ökad recessionsoro pressat långräntorna och lyft börserna i ett sommarrally efter en dyster börsvår. Carnegie Private Bankings aktiechef ser dock rallyt som ett bra tillfälle för vinsthemtagning.

Det har varit en ovanligt händelserik sommar med ett intensivt nyhetsflöde. Rysslands invasion av Ukraina fortsätter och ingen ljusning är i sikte. Den säkerhetspolitiska spänningen har dessutom ökat kring Taiwan, sedan besöket av USA:s talman Nancy Pelosi i början av augusti. Halvledarbristen och stöket med leveranskedjor består, med Kinas covid-nedstängningar som en fortsatt våt filt.

Mest besvärande ur en börssynvinkel är den eskalerande energikrisen i Europa med skyhöga gas- och elpriser, som har eldat på inflationsproblematiken. Världens centralbanker med amerikanska Fed i spetsen har därför genomfört räntehöjningar tidigare och större än väntat. Den amerikanska 10-åriga statsräntan toppade på 3,50 procent i juni, men har i takt med en tilltagande recessionsoro fallit tillbaka till nivåer kring 2,8 0 procent.

Den snabba ränteuppgången pressade världens börser under första halvåret, men vände till ett sommarrally under juli månad, i takt med fallande långräntor och förhoppningar om räntesänkningar redan under 2023.

– Jag tror detta är ett typiskt björnmarknadsrally. Kortsiktigt tror jag därför att det är dags för vinsthemtagning, om man tog positioner i början på sommaren. Har man inte ackumulerade vinster kan det ändå vara tillfälle att minska aktievikten och öka kassan till ett senare köptillfälle, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Det kända talesättet att ”köpa till sillen och sälja till kräftorna” har varit en bra strategi denna sommar. Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) har rusat med 13 procent sedan botten den 1 juli.

– Styrkan i uppgången under sommaren har varit starkare än förväntat. Uppgången har fått stöd av att räntorna har fallit tillbaka. Det stödet kommer sannolikt avta under hösten. Både bolagsrapporter och makrodata har dock hållit upp väl och överträffat något, de mest pessimistiska förväntningarna som pressade börserna under våren, säger Karl Hedberg.

Slutsatsen från rapportperioden i Sverige är överlag stabila rapporter med intäkter i linje eller bättre än förväntningarna. Kostnadsinflation och logistikproblem fortsätter ge en viss press på vinsterna. Exportbolag har dock överlag fått ett starkt stöd av valutaeffekter som har kompenserat vinsterna under kvartalet.

– De negativa effekter som befaras komma från en svagare efterfrågan eller stigande räntor har inte slagit igenom i större omfattning ännu. Det kommer vi troligtvis se mer av i kommande kvartal. Även om rapporterna gav stöd till det positiva börssentimentet så var det inte tillräckligt för att ändra uppfattning om att det kommer blir sämre innan det blir bättre.

– Många bolag kommer från en period av väldigt stark efterfrågan med stora orderböcker att beta av, vilket håller uppe intäkterna i det korta perspektivet. Risken är dock stor att vi kommer se en avmattning när denna tillfälliga effekt avtar under kommande kvartal, säger Karl Hedberg.

I den positiva vågskålen finns fallande metall- och råvarupriser, inklusive oljepriset som nu är tillbaka på  samma nivå som före Rysslands invasion av Ukraina. Oron för en kommande global recession, kombinerat med måndagens besked att Saudiarabien kan öka produktionen i närtid samt viss optimism kring ett nytt kärnkraftsavtal med Iran, har pressat tillbaka oljepriset (Brent) till cirka 94 dollar per fat. Det innebär ett tapp kring 25 procent sedan början av juni, men innebär fortfarande en uppgång på 20 procent sedan årsskiftet.

Hur ska investerare agera?

– Jag tror vi kommer se en rekyl ned efter den starka avslutningen på sommaren. Investerare bör se detta som ett nytt tillfälle att ta vinster, alternativt att sälja innehav som man inte har en långsiktigt stark syn på. Det kommer finnas fler tillfällen innan årsskiftet där vi kommer se uppställ i marknaden som kommer vara köpvärda om man minskar aktieexponeringen nu, säger Karl Hedberg.

Vilken typ av exponering mot börsen rekommenderar du?

– När stödet från fallande räntor avtar kommer vi sannolikt se att värdebolag går bättre än tillväxtbolag den närmaste tiden. Kortsiktiga investerare bör minska tillväxtbolagsexponeringen. Bäst rustat för att stå emot en fallande marknad är lågt värderade bolag med hög direktavkastning och en lägre grad av cyklisk påverkan. Här fortsätter vi att gilla läkemedelsbolag. Även banksektorn som pressats av oro för stor exponering mot fastighetssektorn bör kunna stå emot tack vare vinststöd från stigande räntor, säger Karl Hedberg.

Sedan mitten av april underviktar Carnegie Private Banking aktier och överviktar i alternativa investeringar, där den senare möjliggör exponering mot realtillgångar och råvarumarknader vilket är högaktuellt i dagens miljö med hög inflation.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden för halvårsboksluten är till sin natur utdragen, där en majoritet av bolagen presenterar sina rapporter i mitten av juli. Efter några lugna sommarveckor är det nu dags för avslutningen av rapportperioden. Friluftsklädesbolaget Revolution Race (RVRC)  har haft ett tungt 2022, men aktien har rekylerat upp 30 procent den senaste månaden. På tisdag rapporterar RVRC, som kan ge nya ledtrådar om hur konsumenten och e-handeln mår.

Gamingbolaget Embracer har det senaste året fallit i linje med övriga Stockholmsbörsen. Det förvärvsdrivna bolaget har haft svårt att lyfta den organiska tillväxten, samtidigt som ränteuppgången har pressat tillväxtbolag under 2022. Hur försäljningen har utvecklats i det senaste kvartalet för speljätten, publiceras på torsdag. Då rapporterar även värmebolaget Nibe, som har studsat upp nästan 50 procent sedan botten i juni.

På makrofronten landar fokus på onsdagens Fed-protokoll, som kan ge ledtrådar om hur Fed resonerar kring nästa räntebesked och huruvida det blir en höjning med 50 istället för 75 punkter, som vid senaste mötet. Förra veckans högintressanta KPI-siffror från bland annat USA och Sverige kompletteras med Storbritanniens julisiffra på onsdag. Norges Bank ger räntebesked på torsdag.

Läs veckans agenda

Aktiecase

Höstterminens första aktiecase publiceras på torsdag!

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Relaterade artiklar