Aktiechefen ser ett rekylläge på börsen

I spåren av blandade rapportutfall backade Stockholmsbörsen med 1 procent i förra veckan. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ser nu risk för en börsrekyl i det korta perspektivet. En pressad sektor kan dock ha bottenkänning.

Telekomjätten Ericssons delårsrapport i förra veckan blev en kalldusch för investerarna. Aktien föll till den lägsta nivån på fem år efter ett kursfall på 11 procent under veckan.

Dystert rapportmottagande blev det också för exempelvis bilsäkerhetsföretaget Autoliv och medicinteknikföretaget Cellavision, vars aktiekurser föll med 5 respektive 13 procent i förra veckan. I verkstaden fick även Husqvarna och Sandvik se aktierna backa något efter att rapporterna redovisats. På den positiva sidan märktes industrihandelsföretaget Bufab som överträffade förväntningarna med råge och fick se aktien lyfta med nästan 15 procent. En annan rapportvinnare var medicinteknikföretaget Arjo (+8 procent).

– Sammantaget har inledningen på rapportperioden utan tvekan levt upp till förväntningarna och mer därtill, dock med stora skillnader mellan enskilda bolag och sektorer. Än så länge har rapporterna inte fått börsen att ta nästa kliv uppåt. Det talar för att investerarna är osäkra om vad som väntar de kommande kvartalen. En stor del av rapportperioden återstår dock, denna vecka med bland annat storbankerna och flera tunga verkstadsbolag , säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Hur ser du på börsen i det korta perspektivet?
– Efter den starka återhämtningen de senaste tre veckorna är OMXS30-indexet upp 10 procent sedan årsskiftet, vilket begränsar potentialen. Jag har svårt att se ett scenario där rapporterna är så starka att börsen rusar vidare de närmaste månaderna. Kortsiktigt lutar jag istället åt någon form av rekyl. Det kan vara klokt att ha lite likviditet för att kunna köpa in en sådan rekyl i stället för att jaga den starka börsen.

På sektorbasis lyfter Karl Hedberg fram konsumentvarubolagen som en bransch att bevaka. Hög inflation, stigande räntor och höga elpriser har gjort många konsumentinriktade bolag iskalla på börsen. Men kanske kan ett trendskifte anas. Ett tecken i den riktningen var reaktionen på H&M:s senaste rapport. På bara en månad är aktien upp 24 procent och sedan årsskiftet har aktien stigit med hela 38 procent.

– Resultatmässigt lär vi inte ha sett botten än i sektorn, men aktiemarknaden brukar ligga steget före och jag tror att många av konsumentvarubolagen börjar närma sig en botten eller kanske rent av har bottnat. Att vi sett en del positiva kursreaktioner på nyheter och resultat som inte varit direkt fantastiska är en signal i den riktningen, säger Karl Hedberg.

Fastigheter är en annan bransch som pressats av samma faktorer som konsumenterna och som kan locka bottenfiskande investerare. Här är Karl Hedberg inte lika positivt inställd.

– Jag tror det är för tidigt att vara positiv till fastighetssektorn generellt, men det finns givetvis bolag i sektorn som är intressanta. Vi har pratat mycket om att stock picking kanske är viktigare än någonsin. Och det gäller verkligen i fastighetssektorn också.

Hur tänker du kring fastighetsbolagen?
– Bostadsinriktade fastighetsbolag har betydligt svårare att ta höjd för kostnadsökningar och högre räntekostnader, vilket gör dem riskabla. Finansieringsfrågan är också viktig att beakta. För fastighetsbolag med stora obligationslån som ska refinansieras är läget högst osäkert. Bolag som inte har den problematiken är betydligt mer intressanta.

Halvåret november till april har historiskt tenderat att vara börsens starka halvår, medan perioden maj till oktober brukar bjuda på sämre avkastning och högre volatilitet – därav det klassiska citatet ”Sell in May and Stay Away”. Senaste året har mönstret följts nästan till punkt och pricka.

Vad talar för att börsen följer säsongsmönstret även i år?
– Givet den starka börsutvecklingen senaste halvåret, att börsen är uppe vid tekniska motståndsnivåer och en kvarvarande konjunkturosäkerhet skulle jag säga att sannolikheten är relativt hög att börsen följer säsongsmöntret även i år, säger Karl Hedberg.

Tungviktare rapporterar: För svensk del skruvas tempot upp i rapportperioden. I veckan håller investerarna ett extra öga på verkstadskvartetten ABB, Assa Abloy, Atlas Copco och SKF samt storbankerna Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. I USA redovisar bland annat teknikbolagen Microsoft, Alphabet, Meta och Amazon sina kvartalssiffror. Då dessa teknikbolag tillsammans med Apple till stor del lyft S&P 500-indexet i år blir rapporterna närmast avgörande för börsutvecklingen.

Riksbanken höjer igen? På makrofronten är onsdagens riksbanksmöte i fokus, där 50 punkters höjning är inprisat. På fredag släpps Konjunkturinstitutets barometer.
BNP-statistik för både USA och Europa under första kvartalet publiceras, liksom de sista inflationsindikatorerna inför Fed räntemöte 3 maj: både deras favoritmått (PCE) och arbetskraftskostnader (ECI) redovisas på fredag. Veckan avslutas med räntemöte i Japan – med ny centralbankschefen.

Läs veckans agenda här


Aktiecase: Vändning i sikte för uträknat Addlife

Under börsuppgången fram till toppen vid årsskiftet 2021/2022 blev förvärvsbolagen gradvis hetare. En av alla dessa förvärvsmaskiner som investerarna värderade upp rejält var Addlife som knoppades av från Addtech 2016.

Addlife är ett Europa-fokuserat medicinteknikbolag som äger, utvecklar och förvärvar nischade bolag med fokus på hälso- och sjukvårdssektorn, inom allt ifrån forskning till vård.

Pandemin utlöste en lavinartad efterfrågan på covid-19-tester – mycket gynnsamt för Addlifes affärsområde Labtech, som fick en extrem organisk medvind. Under flera pandemikvartal uppvisade affärsområdet en organisk tillväxt kring 80 procent. Samtidigt fortsatte ledningen att förvärva i rask takt. Toppåret 2021 nådde koncernens omsättning nästan 8 miljarder SEK – upp 130 procent på bara två år. Och EBITA-resultatet på knappt 1,3 miljarder SEK motsvarade en ökning med över 300 procent på två år.

Men pandemin bedarrade. Med den försvann Addlifes påtagliga organiska medvind i divisionen Labtech. För aktieägarna blev resultatet en ordentlig baksmälla, när aktien rasade med hela 72 procent under 2022.

När Addlifes nye vd Fredrik Dalborg, som tillträdde i höstas, den 26 april redovisar rapporten för det första kvartalet 2023 är förväntningarna lågt ställda eftersom Addlife ännu en gång möter tuffa jämförelsetal relaterade till pandemin. Men sen ska det värsta vara över.

Från andra kvartalet lär Labtech-divisionen återgå till att visa omsättningstillväxt. Och från andra halvåret räknar vi med att Addlife på koncernnivå åter börjar öka vinsten. På EBITA-nivå ser vi en vinsttillväxt på 7–8 procent i årstakt under andra halvåret, vilket under 2024 accelererar till nära 14 procents tillväxt.

För långsiktiga investerare som söker ett konjunkturokänsligt bolag med god tillväxtpotential ser Addlife klart attraktivt ut. Vi rekommenderar Köp med riktkurs 140 SEK.

Läs mer om vår syn på Addlife här.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys med Johnny Torssell: OMXS30 på kort sikt

Förra veckan präglades av små rörelser och höjden på veckostapeln uppmättes till strax under 30 indexpunkter, vilket kan jämföras med snittet under de senaste 21 veckorna på dryga 80 indexpunkter.

Faktum är att förra veckans stapel var den minsta sedan i augusti 2022, vilket betyder att förra veckan var en anomali – en avvikelse från det normala. Efter den botten som träffades under vecka 12 i slutet på mars, har storleken på staplarna sett ut så här:

Vecka 13 = 137,8 indexpunkter
Vecka 14 = 71,6 indexpunkter
Vecka 15 = 69,9 indexpunkter
Vecka 16 = 29,9 indexpunkter

En sekvens av allt mindre staplar brukar leda till en riktningsförändring eftersom det kan vara en indikation på allt mer försiktiga placerare. Att omsättningen under förra veckan dessutom var den högsta sedan vecka 13 är oroande. Detta eftersom omsättningen är orsaken till förflyttningar i priset, och ju större omsättning desto större prisrörelser, medan en liten prisförflyttning ofta sker i samband med en låg handel.

När vi har en divergens mot detta beteende, exempelvis hög omsättning och en liten stapel, kan det vara ett tecken på att den efterfrågan som tidigare har drivit upp priset nu har mötts av ett ökat utbud. Denna typ av anomalier bevakar jag noggrant.

Dessutom kan konstateras att förra veckans stapel har bildats strax under viktiga motståndsområden i form av den fallande orangefärgade trendlinjen, men även det horisontella motståndet från de toppar som bildades under februari till mars. Förutom att vi har identifierat en viss försiktighet i optimismen med förra veckans extremt lilla stapel så har index i det mindre tidsperspektivet dessutom bildat en femvågssekvens upp från botten den 20 mars, och efter fem vågor upp brukar vi få en rekyl.

Kontentan är att vi har ett läge där risken för en rekyl har ökat. Skulle rekylen utebli och OMXS30-indexet istället passerar motståndet vid 2 300-området, möter nästa motståndsområde vid dryga 2 400.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar