Dags för medvind

Hygienbolagets prishöjningar börjar ta ikapp kostnadsinflationen i samband med att externa motvindar börjar lätta. Aktiens defensiva egenskaper och framtidsutsikter talar för ytterligare uppsida.
Nedan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Denna publikation får inte distribueras, kopieras eller citeras utan Carnegies godkännande.

Essity – Avtagande motvind och prishöjningar som slår igenom (Köp med riktkursen 340 SEK)

  • God förväntad vinsttillväxt och marginalexpansion de närmaste åren givet prishöjningar och avtagande insatspriser
  • Stark marknadsposition med en bred produktportfölj med starka varumärken
  • Defensiva egenskaper som aktiemarknaden föredrar vid ett osäkert konjunkturläge
  • God försäljningstillväxt med stabila volymer trots prisökningar
  • Köp med riktkursen 340 SEK, vilket motsvarar P/E 17x på 2023 års prognos

Hygienbolaget Essity har de senaste månaderna återhämtat sig på börsen. Det är en indikation på att bolaget är på rätt väg och vi anser att aktien är köpvärd med ytterligare uppsida tack vare dess defensiva egenskaper och goda vinstutsikter. Bolaget fortsätter höja priser samtidigt som råvaru- och energikostnader har kommit ned från toppnivåerna, vilket talar för en marginalexpansion det kommande året.

Företaget har gått igenom en tuff period med negativa effekter från pandemin samt rekordhöga råvaru- och energikostnader de senaste två åren. Nu skymtar ett trendskifte. Essity har genomfört betydande prishöjningar under de senaste kvartalen och planerar att fortsätta med det för att överstiga kostnadsökningarna. Råvarukostnader ser dessutom ut att ha toppat och även energikostnaderna har kommit ned från de extremnivåer vi såg under sommaren och hösten. Givet bolagets starka pricing power i kombination med kostnadsbesparingar förväntas bolagets lönsamhet och vinstmarginaler växa starkt det  kommande året.

Essitys bokslut visade återigen ett starkare resultat än väntat drivet av lägre energikostnaderna och fortsatta prishöjningar. Detta stärker ytterligare bilden att bolagets priser tar ikapp kostnadsinflationen och öppnar upp för en stark marginalåterhämtning under kommande kvartal.

Essity är ett multinationellt företag med försäljning i över 150 länder och starka varumärken. Bolaget har goda långsiktiga tillväxtutsikter och drar nytta av flera gynnsamma marknadstrender. Befolkningen och medellivslängden ökar, liksom efterfrågan på produkter inom hygien och hälsa. Bolaget är i grunden relativt ocykliskt och priskänsligheten för hygienprodukter är generellt sett väldigt låg.

Aktien har pendlat mycket de senaste åren och handlas nu marginellt över noteringskursen från 2017, men bör nu åter hamna i fokus givet bolagets defensiva kvaliteter och starka pricing power tillsammans med avtagande kostnadsmotvindar. Om bolaget lyckas övertyga marknaden om att marginalerna kan återställas till tidigare nivåer är uppsidan fortsatt god. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 340 SEK, vilket motsvarar ett justerat P/E-tal om 17x för prognosen på 2023 års vinst och 13x för 2024.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ kostnadsfritt

Ovan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Rekommendationen distribuerades till Carnegie Securities kunder första gången den 16 december kl. 15:37.

Viktig information

Detta är ett urval av Carnegie Securities producerade investeringsrekommendationer sammanfattat av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ). Rekommendationen och historik kan du kostnadsfritt få tillgång till genom att maila mar_information@carnegie.se. Rekommendationen har redan distribuerats till Carnegie Securities kunder. Carnegie har tillstånd att driva bankrörelse och samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.

Potentiella intressekonflikter

Carnegie strävar efter att, genom att tillämpa fasta rutiner, undvika intressekonflikter mellan banken och dess kunder eller mellan bankens kunder. Rutinerna är dokumenterade i Carnegies riktlinjer rörande hantering av intressekonflikter. Om rutinerna och de åtgärder som Carnegie har vidtagit för att undvika en intressekonflikt i en specifik situation inte räcker för att förhindra att kundens intressen kan komma att påverkas negativt, ska Carnegie informera kunden om arten av eller källan till intressekonflikten.

Eventuella intressekonflikter som rör presenterade investeringsrekommendationer finner du här. Om ansvariga personer inom Private Banking för att göra detta urval av investeringsrekommendationer har egna innehav i de värdepapper som rekommenderas redovisas detta nedan.  

Relaterade artiklar

Säkrare kassaflöden
Veckans aktiecase

Säkrare kassaflöden

Förvärvet av Stanley Security pressade Securitas-aktien i nästan två år. Men nu ebbar de negativa...

Mattor med lyftkraft
Veckans aktiecase

Mattor med lyftkraft

E-handlaren RugVista kombinerar fina tillväxttal med hög lönsamhet. Bolagets fortsatt goda tillväxtutsikter reflekteras emellertid inte...

Energifylld konsult
Veckans aktiecase

Energifylld konsult

Teknikkonsulten Rejlers värderas försiktigt trots intressanta tillväxtmöjligheter, inte minst när det nordiska elnätet ska uppgraderas....