Attraktiv vinsttillväxt till en historiskt låg värdering

Medicinteknikbolaget tillhör kategorin aktier som noteras lägre än före pandemin. Det finns dock anledning att bli mer positiv. En gradvis marknadsåterhämtning, ökad orderingång och förbättrad lönsamhet ger en attraktiv vinsttillväxt de närmaste åren. Värderingen är historiskt låg i såväl absoluta som relativa termer.
Nedan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Denna publikation får inte distribueras, kopieras eller citeras utan Carnegies godkännande.

Medicinteknikbolaget Elekta har inte hängt med i börsrallyt efter coronaraset i februari 2020. I nuläget noteras aktiekursen cirka 15 procent lägre än före pandemin. Strålterapibolaget drabbades i hög grad när möjligheterna att installera och sälja utrustning på sjukhusen begränsades till följd av nedstängningar. Under coronapandemin har cancervården i stor utsträckning fått stå tillbaka för pandemirelaterad sjukvård. Elekta har även påverkats negativt av dramatiskt högre fraktkostnader samt komponentbrist.

Det finns dock anledning att bli mer positiv till aktien. En återhämtning inom cancervården är påbörjad och marknadsutsikterna förbättras gradvis, i takt med att pandemieffekterna klingar av på respektive marknad. Kvartalsrapporten i november (andra kvartalet, brutet räkenskapsår) var ett första steg på vägen till ett förbättrat sentiment kring aktien. Orderingången ökade med 12 procent på årsbasis och bekräftar ett uppdämt behov. Mogna marknader som USA, Västeuropa och Japan visade stark tillväxt medan de flesta tillväxtmarknader dock hade det fortsatt kämpigt.

På medellång sikt förväntas marknaden växa i genomsnitt 6-8 procent per år. Det finns en strukturell tillväxt i takt med att välfärden ökar i tillväxtmarknader och därmed efterfrågan på avancerad vård. En befolkning som lever längre och därmed kommer att behöva mer cancervård under sin livstid adderar till den strukturella tillväxten.

Elekta flaggade dock för att höga logistikkostnader och brist på komponenter kommer dröja sig kvar de närmaste kvartalen. Vår bedömning är att den utvecklingen sannolikt har peakat. Kombinerat med en förbättrad valutautveckling, bedömer vi att bruttomarginalen kommer förbättras sekventiellt de närmaste två kvartalen.

Elekta är världens näst största tillverkare av strålbehandlingsutrustning med en global marknadsandel på 42 procent. Produkter inom strålbehandling och onkologiinformationssystem utgör cirka 60 procent av omsättningen. Resterande del utgörs av eftermarknad, som genererar återkommande intäkter. En fjärdedel av de totala intäkterna utgörs av programvara.

Med en förväntad försäljningstillväxt över bolagets målsättning på 7 procent under de kommande åren samtidigt som marginalerna succesivt förbättras i takt med en gradvis normalisering av fraktkostnaderna, är förutsättningarna för aktien betydligt bättre än på länge.

Givet den starka marknadspositionen och en lönsamhetsnivå en bit under historisk toppnivå, är Elekta dessutom en potentiell förvärvskandidat för en industriell köpare eller PE-bolag. Den amerikanska ärkerivalen Varian förvärvades för 16 miljarder dollar av Siemens hälsovårdsavknoppning Healhineers förra året. Det motsvarade en förvärvsmultipel EV/EBITA på 26x, det vill säga väsentligt över Elektas nuvarande värderingsmultiplar.

På dagens kurs 98 SEK värderas Elekta till EV/EBITA 18x för innevarande år (2021/22p) och 15 nästa år (2022/23p), vilket är en historiskt låg värdering. Det innebär också en hög rabatt kring 20-30 procent relativt de svenska medicinteknikbolagen Getinge och Arjo. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 135 SEK. Det motsvarar EV/EBITA 21x och ett justerat P/E-tal på 28x vår prognos för nästa verksamhetsår 2022/23p. Dessa multiplar är inte särskilt utmanande jämfört med andra nordiska snabbväxande medicinteknikaktier.

Elekta – Attraktiv vinsttillväxt till historiskt låg värdering (Köp med riktkurs 135 SEK)

  • Global marknadsandel på 42 procent inom utrustning för strålbehandling
  • Gradvis marknadsåterhämtning, särskilt på mogna marknader
  • Bra orderingång i senaste kvartalet bekräftar uppdämd efterfrågan
  • Attraktiv vinsttillväxt de närmaste åren
  • Potentiell förvärvskandidat
  • Historiskt låg värdering i såväl absoluta som relativa termer
  • Vi rekommenderar Köp med riktkursen 135 SEK

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ kostnadsfritt

Ovan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Rekommendationen distribuerades till Carnegie Securities kunder första gången den 26 november kl. 07:03.

Viktig information

Detta är ett urval av Carnegie Securities producerade investeringsrekommendationer sammanfattat av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ). Rekommendationen och historik kan du kostnadsfritt få tillgång till genom att maila mar_information@carnegie.se. Rekommendationen har redan distribuerats till Carnegie Securities kunder. Carnegie har tillstånd att driva bankrörelse och samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.

Potentiella intressekonflikter

Carnegie strävar efter att, genom att tillämpa fasta rutiner, undvika intressekonflikter mellan banken och dess kunder eller mellan bankens kunder. Rutinerna är dokumenterade i Carnegies riktlinjer rörande hantering av intressekonflikter. Om rutinerna och de åtgärder som Carnegie har vidtagit för att undvika en intressekonflikt i en specifik situation inte räcker för att förhindra att kundens intressen kan komma att påverkas negativt, ska Carnegie informera kunden om arten av eller källan till intressekonflikten.

Eventuella intressekonflikter som rör presenterade investeringsrekommendationer finner du här. Om ansvariga personer inom Private Banking för att göra detta urval av investeringsrekommendationer har egna innehav i de värdepapper som rekommenderas redovisas detta nedan.  

Relaterade artiklar

Bäddat för vinsttillväxt
Veckans aktiecase

Bäddat för vinsttillväxt

Omsorgsbolaget Attendo utvecklas åt rätt håll efter en betydande svacka. Nu lyfter ledningen målen och...

Mer bränsle i tanken
Veckans aktiecase

Mer bränsle i tanken

Lastvagnskoncernen Volvo hanterar lägre volymer väl och försvarar den fina lönsamheten. Värderingen av aktien reflekterar...

Växande värden i norr
Veckans aktiecase

Växande värden i norr

Fastighetsbolaget NP3 kombinerar en fin historik med goda framtidsutsikter. Bolaget lär inte minst gynnas av...