Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

• Rapporter – ökar inte konjunkturoron

• Cirkus Brexit

• Sverige – jobbosäkerhet

• Nya barometrar

Rapporter – ökar inte konjunkturoron

Svenska bolagsvinster har givit stora kursreaktioner. Bolagen bekräftar en svagare konjunktur men ser inte att det blir värre. Stort rapportflöde på onsdag/ torsdag – med samtliga fyra storbanker.

Hittills har vinsterna överraskat något positivt och rapporterna ger ingen anledning till ökad konjunkturoro här och nu. Man kan undra varifrån pessimismen i barometrarna kommer – det är ju bolag som svarar på dem.

 

Cirkus Brexit

Cirkus Brexit fortsätter, men oron för hård Brexit har minskat. Vi bedömer att sannolikheten för ett avtal, nytt val eller folkomröstning har ökat. Pundet stärks (se graf).

Minskad Brexitoro, nya likviditetsåtgärder från Fed och att Trump inte trappar upp handelskriget lyfte aktier – särskilt cykliska börser som Sverige och Japan förra veckan, och små mindre likvida valutor som SEK steg. Fokus på Riksbanken (tors) och svensk detaljhandel (fre).

 

 

Sverige – jobbosäkerhet

Svensk arbetslöshet stiger, men statistiska centralbyrån (SCB) har nyligen meddelat att något är fel med den insamlade datan. Analysen för att korrigera siffrorna är inte klar än, men arbetslösheten uppges har stigit stadigt sedan i våras men den rapporterad nivån är för hög.

Osäkra jobbsiffror helt enkelt. Dessutom verkar nyanlända först nu synas statistiken i mer påtaglig omfattning – så kanske är arbetsmarknadens försämring mindre oroande för konjunkturen än vad som befarats.

 

 

Nya barometrar

Intressant förra veckan var att tyska ZEW-index försvagades på grund av pessimism om nuläget – inte bara framtiden. Dessutom rapporterade amerikansk industri lägre aktivitet än för ett år sedan – i linje med vår indikator (se graf).

På torsdag kommer nya industribarometrar för olika länder, s.k snabb-PMI, och på fredag den viktiga tyska IFO barometern, där även tjänstesektorn bromsat ordentligt.