Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

• Brexit – öppning, men slagigt

• Handel – minskad risk för upptrappning

• Rapportsäsongen är här – cykliskt i fokus

• USA – Fed stimulerar?

Sverige – även tjänster i kontraktion

Förra veckan ”blinkade” Boris Johnson– d.v.s. öppnade upp för en lösning kring gränsen mot Nordirland som varit en stor stötesten. Detta ökade förhoppningarna att en ordnad Brexit-lösning kan nås. Pundet steg och europeiska aktier ledde uppgången.

Vi befarar att utvecklingen förblir volatil då och tiden är knapp och frågan komplex. Dessutom ska en lösning godkännas av parlamentet där Nordirlands Demokratiska unionsparti (DUP) eventuellt är ett hinder. Sannolikt svårt att få ett förslag klart till EU:s toppmöte i slutet av veckan.

Handel – minskad risk för upptrappning

Trump meddelar nu ut att ett delavtal med Kina är på väg. Vi är inte imponerade. Oktobers tullhöjningar uteblir och Kina ska köpa mer jordbruksprodukter. Observera dock att Kina inte sagt något och inga detaljer är offentliggjorda. Sannolikt är Trump orolig för ekonomin, men tullhotet i december och tullarna som höjdes i september ligger kvar.

Huaweis situation är sannolikt en nyckelfråga för Kina och sist snavade ju ett avtal på mållinjen. Börsen kan dock glädjas åt att en upptrappning från USAs sida verkar allt mer osannolik.

IMF kommer med nya prognoser för världsekonomin denna vecka (tisdag). Deras nya chef sa dock förra veckan att vi befinner oss i en synkroniserad nedgång där 90% av världen bromsar in. 

 

Rapportsäsongen är här – cykliskt i fokus

I veckan börjar rapportsäsongen i USA. Ett vinstfall på 3 procent väntas (se diagram), men överträffas ofta. Förväntningarna för Sverige är högre pga. av den svaga kronan och lättare jämförelsetal i vissa sektorer. För 2020 ligger svenska förväntningar dock lägre än de för världen.

Amerikanska Fastenal som ses som en indikator för verkstad (tung industri och bygg, dock ej bostäder), överträffade förväntningarna och aktien steg över 15 procens under fredagen. Denna vecka i Sverige kommer Ericsson, Tele2, Telia, Sandvik och Volvo.

 

USA – Fed stimulerar?

Fed har återigen annonserat att de ska öka balansräkningen d.v.s. köpa korta obligationer för 60 mdr USD/månad i minst ett halvår – röda staplar hamnar då över noll i grafen. Syftet är att förse banksystemet med mer likviditet (och hjälpa repo-marknaden).

Likväl är detta snarlikt stimulanser (s.k. QE som hittills lyft börserna) och oväntat stora sådan även om de inte köper långa obligationer som tidigare. I veckan fokus på Fed Beige Book och detaljhandel i USA (onsdag) samt en del Kinadata (fredag).