Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

• Ovanlig räntekurva skrämmer…

• …men imponerande köpkraft I USA

• Handelstonen påverkar marknaderna

• Fokus på Jackson Hole – Powells tal

Ovanlig räntekurva skrämmer…

Oroliga börser förra veckan efter svaga signaler i Kina och Tyskland, samt en negativ räntekurva i USA (se graf, recessioner i blått). Notera dock att före recessioner har Fed ofta höjt räntan och räntenivån varit klart högre än nu. Recessionen har ofta dröjt 1-2 år och räntekurvan har ibland signalerat falskt.

Med svagare global industriaktivitet kanske det räcker att räntekurvans utseende är ovanligt för att skaka om börserna. Vi får nya barometrar på torsdag.

…men imponerande köpkraft I USA

Konsumtionen är god i många länder trots att industrin är i nedtrend med negativ tillväxttakt i Europa och Japan. Även i USA är industrin på väg mot nolltillväxt – men konsumtionen accelererar.

Färska siffror visar på oväntad styrka i amerikansk detaljhandelsförsäljning som nu ökat 5 månader i rad och styrkan är bred över olika varugrupper. En stark jobbmarknad utgör en bra grund och denna uppåttrend ger långt ifrån recessions-känsla.

Handelstonen påverkar marknaderna


Investerare är nervösa efter yuanens fall och Kinas tuffare handelston, men Trump verkar nu backa lite. Signaler likt Ciscos svaga rapport (IT & kommunikation) skrämmer då det kan vara tecken på att osäkerhet kring tullar & konjunktur gör företagen försiktigare.

I fler länder nämns nu budgetstimulanser. I Tyskland och EU talas om miljöinvesteringar, i Sverige vill regeringen minska klyftor, och glöm inte att USA har val 2020 och Trump är besviken på Fed. Utrymmet för större stimulanser är dock litet, de tar ofta tid och sker sannolikt inte utan en djupare konjunktursvacka.

Fokus på Jackson Hole – Powells tal


Nästan varje vecka är det någon centralbank som stimulerar mer än väntat – förra veckan var det Mexiko. Norge, som höjde i juni, använde en mjukare ton och en ECB-ledamot indikerar att det kan komma stora åtgärder i höst. Kina planerar åtgärder för att hjälpa företag, särskilt små bolag, med likviditet och lån.

Fokus i närtid på Feds och ECBs protokoll (ons resp tors), samt på Powells tal (fre16:00) vid centralbankernas årliga möte i Jackson Hole. Stark konsumtion står mot globala risker och marknaden prisar in 2,5 sänkning till i år. ECB har möte 12/9 och Fed 18/9.