Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

• Tvära kast med tweets

• Sveriges PMI närmare 50 – lägsta sedan 2013

• ISM faller brett – lägsta sedan 2016

• Börsen – minskad vinstoro?

Tvära kast med tweets

Börserna blev lite besvikna förra veckan då Fed signalerade att de inte var nära en räntesänkning. Sen kom fredagens starka jobbrapport i USA, men ingen ökad inflationsrisk – toppen för både aktie- och räntemarknader.

Nu faller börserna och kronan – för igår kväll tweetade Trump ut nya aggressiva tullhot mot Kina. Sannolikt en del i hans förhandlingstaktik men oroande och många tror risken för biltullar mot Europa nu ökar. Kina verkar ändå villiga att resa till Washington så handelssamtalen fortsätter.

 

Sveriges PMI närmare 50 – lägsta sedan 2013

Liksom i USA var den svenska industribarometern också en besvikelse. PMI-index faller och närmar sig 50 – skiljelinjen mellan expansion och kontraktion.

Bekymmersamt var att det framåtblickande orderindexet också föll – visar kontraktion på hemmamarknaden.

En intressant notering är att PMI i exportberoende marknader som Sverige och Tyskland är de lägsta sedan 2013, men i USA är nivån ”bara” den lägsta sedan 2016.

 

ISM faller brett – lägsta sedan 2016


Svag makrodata förra veckan. USAs industribarometer visade ett brett fall i ISM-indexet från över 55 till under 53 (blå linje) – så nedåttrenden är inte bruten, men ännu signaleras viss tillväxt. Orderindexet föll till samma låga nivå som skrämde marknaden i december 2018. Fortsatt svag försäljning av bilar och lastbilar.

Industribarometrarna i Europa och Japan är svagare och signalerar kontraktion men faller inte längre. Den globala industribarometern har dock inte bottnat än (svart linje).

 

Börsen – minskad vinstoro?

Trots att alla konjunktursignaler inte är uppmuntrande  så fortsätter vinstmomentum att förbättras, vilket tillsammans med låga räntor ger stöd till börsen.

Optimismen är dock störst i USA efter en bra rapportsäsong. För de amerikanska bolagen är det nu fler analytiker som höjer sina vinstprognoser än som sänker. (mellanblå linje är över noll).  Om handelskriget skulle eskalera är det så klart en vinstrisk.

Relaterade artiklar

Powell & Putin pressar börsen
Makro

Powell & Putin pressar börsen

Marknaden hade förväntat sig en räntehöjning på 75 punkter i USA till en styrränta över...

Fed: Dags för 100 punkter?
Makro

Fed: Dags för 100 punkter?

Att en inflationssiffra i USA kan ge börsfall på 4-5 procent bekräftar hur osäkert marknadsläget...

Powell & smärta
Makro

Powell & smärta

Förra veckan i Jackson Hole levererade Fed sitt mest hökaktiga budskap hittills – att bekämpa...