Ansvarsfulla investeringar

Genom vår policy säkerställer vi att våra produkter Policy för ansvarsfulla investeringar

1. Syfte

Carnegie är Nordens ledande investment- och privatbank. Med vår djupa kunskap om företag och entreprenörskap sammanför vi kapital och investeringsmöjligheter och vårt uppdrag och huvudsakliga mål med förvaltningen är att skapa långsiktig och god riskjusterad avkastning på det förvaltade kapitalet, med hänsyn tagen till placeringsinriktning och riskprofil.

Vi är övertygade om att ansvarsfulla investeringar är en viktig förutsättning för att uppnå vårt mål och vi fäster stor vikt vid en grundlig analys där aspekter som miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning beaktas i en integrerad process med finansiella faktorer. Det hjälper oss göra välgrundade investeringar vilka skapar förutsättningar för långsiktigt mer lönsamma affärer.

2. Omfattning och begränsningar

Denna policy gäller för kapitalförvaltningen inom Carnegie Private Banking Sverige (hädanefter Carnegie) och de direkta investeringar som görs i svenska och utländska aktier och företagsobligationer. Policyn omfattar även våra artikel 8 (SFDR) investeringsprodukter. Det är inom dessa tillgångsslag som vi har störst möjlighet att bidra till en positiv förändring.

När det är möjligt och lämpligt tas denna policy också i beaktande gällande investeringar i hedgefonder, ETF:er, indexfonder samt andra systematiska strategier. Policyn ska ses över, och om så krävs revideras, varje år.

Översynen av policyn görs av den ansvariga för den diskretionära portföljförvaltningen i samråd med hållbarhetsansvarig. Policyn omfattar alla portföljförvaltare inom Carnegie Private Banking Sverige.

3. Våra mål

Carnegies övergripande målsättning i förvaltningen är att skapa långsiktig god riskjusterad avkastning på det förvaltade kapitalet. En förutsättning för detta är att göra ansvarsfulla investeringar där vi beaktar hållbarhetsrisker och möjligheter som en integrerad del av investeringsprocessen.        

4. Vår metod

Carnegies arbete med ansvarsfulla investeringar vilar på tre ben; exkludering, inkludering samt påverkan.

Hållbarhet är en integrerad del av investeringsanalysen och alla portföljförvaltare har tillgång till och integrerar ESG-data och hållbarhetsinformation i analys- och investeringsprocessen. Finansiell data tillsammans med hållbarhetsinformation ger ett helhetsperspektiv som bidrar till att göra mer välgrundade investeringar. Varje förvaltarteam ansvarar för att bedöma väsentligheten av den ESG-data och hållbarhetsinformation som är lämplig för deras strategi och tillgångsklass – såväl risker som möjligheter. I den löpande verksamheten kan tillvägagångsättet skilja sig åt beroende på om det handlar om val av enskilda bolag, val av index eller fonder som ska ingå i fondportföljer. Även val av tillgångsslag och förvaltningsinriktning påverkar tillvägagångsättet.

4.1 Vi screenar och exkluderar   

Carnegie investerar inte i bolag som bevisats på ett allvarligt sätt bryta mot internationella konventioner och normer som rör arbetsrätt, mänskliga rättigheter, miljö och korruption och som inte bedöms uppvisa tillräcklig förändringsvilja att komma tillrätta med problemen. Normer som särskilt beaktas är FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Detta omfattar bolag som identifierats som ”non compliant” i MSCI ESG:s screening, eller i bolag som Carnegie på annat sätt uppmärksammat som ”non compliant”. Carnegie genomför regelbundet screening av samtliga innehav för att identifiera om något bolag bryter mot internationella normer och konventioner.

Faktiska incidenter och kontroversiella frågor ska bedömas av Carnegies råd för ansvarsfulla investeringar, som därefter ska ge en rekommendation till förvaltarna. Typiska åtgärder är att initiera bolagsdialog eller exkludering.

Utöver att följa internationella konventioner enligt ovan exkluderar Carnegie även bolag med verksamhet (mer än 5% av intäkterna) inom sektorerna nedan. Dessa är minimikrav som normalt gäller vid alla direktinvesteringar i aktier och företagsobligationer. För vår nordiska aktieportfölj som förvaltas av Carnegie Danmark gäller enbart grundprinciperna för exkludering, det vill säga kontroversiella vapen och bolag som bryter mot internationella konventioner.

AktivitetProduktionDistribution
Kontroversiella vapen0%0%
Olja5%15%
Gas5%15%
Kol5%5%
Tobak5%5%
Spel (gambling)5%5%
Alkohol5%5%
Pornografi5%5%

Vi strävar i grund och botten efter att premiera de investeringar som vi uppfattar som långsiktigt hållbara och som har en attraktiv avkastningspotential. Det innebär också att vi då och då stöter på så kallade omställningscase – bolag som på pappret överträder en hållbarhetsprincip men åtagit sig ett betydande förändringsarbete i rätt riktning och som därför bedöms acceptabelt att investera i. Beslut måste tas av ansvarig för den diskretionära portföljförvaltningen tillsammans med rådet för ansvarsfulla investeringar.

4.2 Vi väljer in

Vi tror på ett medvetet urval av investeringar för att skapa långsiktigt finansiellt värde. Hållbarhetsanalys är en integrerad del av investeringsprocessen och beaktas tillsammans med finansiella risker och möjligheter. Förvaltarna ska i möjligaste mån söka förstå hur de hållbarhetsaspekter som anses vara mest väsentliga för det specifika portföljbolaget kan komma att påverka dess framtida affärsmodell, konkurrenskraft och finansiella ställning. Det kan exempelvis handla om miljöfrågor som klimat, utsläpp, resurs- och energieffektivitet samt vatten- och avfallshantering; eller sociala frågor som mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, jämställdhet och mångfald, arbetsmiljö och en ansvarsfull leverantörskedja; eller god affärsetik och bekämpning av mutor och korruption (”anti-korruption”).

Vid direktinvesteringar i aktier använder förvaltarna både internt genererad data och extern data. Förvaltarna har tillgång till Carnegie Researchs topprankade bolagsanalys där ESG-frågor utgör en integrerad del av ordinarie bolagsanalys. Våra främsta dataleverantörer för extern data är Bloomberg och MSCI ESG. Genom att endast använda etablerade leverantörer har vi säkrat kvaliteten efter bästa bedömning.

Carnegie investerar även i nordiska företagsobligationer. En i sammanhanget lätt använd metod, som del av hållbarhetsanalysen, är att välja in obligationer som är direkt kopplade till bolags investeringar inom hållbarhet. Vanligast är så kallade gröna obligationer, vilka bidrar till att finansiera ett bolags investeringar att göra verksamheten mer hållbar ur ett miljöperspektiv. Sociala obligationer är mindre vanliga, där likviden istället är öronmärkt för särskilda sociala projekt, exempelvis projekt som främjar ungdomar, integration eller hälsa. Hållbarhetslänkade obligationer innebär att pengarna går till bolagets övergripande hållbarhetsarbete och uppsatta mål istället för ett specifikt projekt.

4.3 Vi påverkar

En stor del av det kapital som Carnegie handhar sköts av externa fondförvaltare. Det innebär att vi ofta inte kan ställa krav direkt på de bolag som våra kunder indirekt är exponerade mot. Vårt primära fokus är därför att se till att de externa förvaltare som vi anlitar förstår värdet av att se till både de risker och möjligheter som kan kopplas till hållbarhetsfrågor. Utöver den diskussionen kontrollerar vi fondens exponering ur ett hållbarhetsperspektiv i samarbete med vår externa rådgivare MSCI ESG.

Vid misstänkta brister i en förvaltares hållbarhetsarbete är vårt förstahandsalternativ alltid att inleda en dialog med denne i förhoppningen att vi kan bidra till en förbättring. Om förvaltaren har innehav som inte lever upp till våra åtaganden kräver vi att förvaltaren redogör för hur det kommer sig att man har denna exponering. När det är möjligt förväntar vi oss att förvaltaren helst inleder ett seriöst påverkansarbete gentemot företaget eller säljer av innehavet. Om vi får ett bra gensvar i denna process ser vi inte att vi har skäl att avsluta samarbetet – snarare bidrar vi i dessa situationer direkt till en förbättring i förvaltarens och bolagets hållbarhetsarbete. Om vi däremot anser att förvaltaren har en bristfällig syn på hållbarhet och inte uppvisar någon förbättringsvilja är vi beredda att avsluta vårt samarbete. Vi följer upp pågående ärenden och utvärderingar i vår hållbarhetslogg som också utgör underlag till vår hållbarhetsrapportering.

Aktieägarengagemang

Läs mer om våra principer för aktieägarengagemang https://www.carnegie.se/private-banking/dokument-och-underlag/principer-for-aktieagarengagemang-i-portfoljforvaltning/

Samarbeten och initiativ

Carnegie har gjort offentliga åtaganden och anslutit sig till flera initiativ inom bland annat klimat, hållbarhetsrapportering och ägarstyrning, däribland:

FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (PRI) – Initiativet är en internationell överenskommelse med en uppsättning principer för investeringar. PRI omfattar sex principer för att beakta miljö, socialt ansvar och ägarstyrning i investeringsanalys och beslut, vara aktiv ägare samt verka för öppenhet och god redovisning. Mer information: www.unpri.org.

FN:s Global Compact. Carnegies måttstock för etik och ansvar är att företagen, utöver de lagar, regler och affärsseder som råder där bolaget verkar, också följer internationella normer för miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och korruption. Dessa normer finns formulerade som tio principer i det globala initiativet för företag, FN:s Global Compact. Med information: www.unglobalcompact.org. Dessa principer ligger till grund för vad vi minst förväntar oss av våra portföljbolag, även internationellt.

5. Ansvar och rapportering

5.1 Ansvarig och rapportering

Arbetet med ansvarsfulla investeringar och ägarengagemang är, som framgår av denna policy, en integrerad del av förvaltningen av de portföljer och fonder som Carnegie har att förvalta. Denna policy ägs av den ansvarige för den diskretionära portföljförvaltningen i samråd med hållbarhetsansvarig. Policyn skall revideras när så krävs och åtminstone årligen. Policyn skall göras tillgänglig för all personal. Policyn kan komma att kompletteras med bilagor i den mån det finns behov av detta.

5.1.1 Förvaltningschef och förvaltare

Ansvaret för det löpande arbetet med ansvarsfulla investeringar och ägarengagemang ligger på ansvarig för den diskretionära portföljförvaltningen och förvaltningsorganisationen. Carnegies förvaltare är ansvariga för att tillämpa denna policy i sitt dagliga förvaltningsarbete på ett sätt som passar den specifika fonden/portföljens tillgångsslag, geografi och förvaltningsinriktning. Förvaltare ska rapportera eventuella avvikelser samt väsentliga uppdateringar och resultat av arbetet med ansvarsfulla investeringar och aktieägarengagemang.

5.1.2 Oberoende kontrollfunktioner (risk manager/compliance officer)

Carnegies oberoende kontrollfunktioner ansvarar, utifrån sina respektive roller, för att tillse att de interna processerna och uppföljning utformas på ett sätt som möjliggör en god intern kontroll samt genomföra de specifika kontrollfunktioner som beskrivs i denna policy.

5.1.3 Råd för ansvarsfulla investeringar

Carnegies råd för ansvarsfulla investeringar har till uppgift att stödja förvaltarna i sin portföljförvaltning så att den följer denna policy avseende ansvarsfulla investeringar. Rådet har en rådgivande roll både avseende enskilda investeringar, hur bolagets hållbarhetsarbete kan fortsätta att utvecklas samt Carnegies personals fortbildning i ämnet. Rådet sammanträder minst fyra gånger per år. Ledamöterna utgörs av representanter från förvaltningen, Carnegie Private Bankings Hållbarhetsansvarige, Hållbarhetskoordinator samt Hållbarhetsanalytiker.

5.1.4 Information på hemsidan

Carnegie ska på sin hemsida lämna information om 1) hur hållbarhetsrisker har integrerats i investeringsbeslutsprocessen, 2) om Carnegie beaktar eller inte beaktar negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer och om det inte beaktas varför detta inte görs, och 3) om bolaget har fonder (eller portföljer) som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper eller har hållbar investering som mål. Vidare ska Carnegie i informationsbroschyren och i årsberättelse eller löpande rapportering enligt MiFID II, ange hållbarhetsrelaterad information baserat på vilken hållbarhetsnivå en fond eller ett disktrionärt mandat har.

Principal Adverse Impact statement

Ta del av vår policy här.