Testamente – mer än bara en fördelning av tillgångar
Ett testamente är ett verktyg för att säkerställa att kvarlåtenskapen fördelas i enlighet med dina önskemål. Utöver själva fördelningen av tillgångarna kan ett testamente innehålla nog så viktiga villkor som exempelvis villkor om enskild egendom, särskild förvaltning eller att svensk lag ska tillämpas.
Lever du i ett samboförhållande eller är gift med särkullbarn kan det finnas extra skäl att upprätta ett testamente. I avsaknad av testamente ärver sambor inte varandra och särkullbarn har en särställning eftersom de, till skillnad från gemensamma barn, har rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång.
Förmånstagarförordnande – ändra hos försäkringsbolaget
Många förbiser att ändra sina förmånstagarförordnanden och efterlevandeskydd i samband med ändrat civilstånd. Detta kan leda till oönskade konsekvenser vid dödsfall. Många försäkringar har ett standardförordnande där make/maka/sambo är förmånstagare före barn. Vill man att barn ska erhålla försäkringsersättningen även om man inleder ett samboförhållande eller ingår äktenskap måste en ändring i förmånstagarförordnandet ske, annars går hela ersättningen till den nya partnern.
Många missar att en ändring av förmånstagarförordnandet måste ske direkt hos försäkringsbolaget. Det går således inte att ange i testamentet hur försäkringsbeloppet/efterlevandeskyddet ska falla ut.
Samboavtal – för undvikande av hälftendelning
Sambor som äger olika andelar av den gemensamma bostaden kan inte förlita sig på att andelarna som står i köpekontraktet blir resultatet vid separation eller dödsfall. För att undvika en hälftendelning av samboegendomen måste ett samboavtal upprättas där samborna avtalar bort sambolagens bodelningsregler.
Ett samboavtal krävs också om samborna äger samboegendomen till hälften vardera och den ena sambon har lånat pengar av den andre för förvärv av sin andel. Ett skuldebrev är inte tillräckligt eftersom sambornas respektive fordran och skuld, som uppstår i samband med lånet, ingår i bodelningen och till viss del tar ut varandra.
Äktenskapsförord – viktigt för egenföretagare
Att ta upp frågan om äktenskapsförord inför ett giftermål handlar inte om brist på tillit utan om att ta ansvar. Det kan vara särskilt viktigt för egenföretagare eller delägare av familjeföretag att se över sin situation. Detta för att undvika att bolagets likviditet och kontroll hotas vid en äktenskapsskillnad, vilket kan påverka inte bara bolagets framtid utan även anställda och affärsrelationer.
En vanlig missuppfattning är att ett delägaravtal, där delägarna sinsemellan är överens om att aktierna ska vara enskild egendom, räcker för att aktierna ska vara undantagna en bodelning. Aktieägaravtalet binder inte delägarens make/maka och ett äktenskapsförord krävs därför för att aktierna ska bli enskild egendom. I ett sådant äktenskapsförord bör det övervägas om även avkastningen från aktierna ska vara enskild egendom eller giftorättsgods.
Framtidsfullmakt – när beslutsförmåga saknas
Vad händer om du av sjukdom eller ålderdom inte längre kan ta hand om dina ekonomiska och personliga frågor? Med en framtidsfullmakt kan du själv utse vem eller vilka som får företräda dig när du inte längre har förmågan att fatta beslut. I takt med att vi lever längre blir framtidsfullmakten ett allt viktigare dokument. Att förlita sig på den så kallade anhörigbehörigheten är ofta otillräckligt, särskilt när det kommer till mer omfattande beslut som exempelvis en fastighetsförsäljning eller värdepappersinvesteringar.
Gåvobrev – ett bevis för gåvan och dess villkor
Det finns inget krav på att upprätta ett gåvobrev när en gåva ges i form av lös egendom, såsom pengar, en bostadsrätt, en bil eller smycken. Fördelen med att ändå upprätta ett gåvobrev är att gåvotagaren i en eventuell framtida bodelnings- eller arvstvist kan bevisa att gåvan faktiskt har skett och vilka villkor som ställts upp för gåvan, exempelvis att den utgör enskild egendom eller att gåvan inte ska vara förskott på arv.
Kontakta din rådgivare
Genom att agera i tid, ta ansvar för och ha ordning på dina familjejuridiska dokument kan du skapa en trygg grund för dig och dina nära, oavsett vad framtiden för med sig. Vi på Carnegie Private Banking bistår dig med att se över och skräddarsy dina familjejuridiska dokument. Kontakta din rådgivare för mer information.