Aktiechefen: Troligt med en sommarrekyl på börsen

Efter en stark börsutveckling i maj ser Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, en trolig rekyl under inledningen av sommaren innan börsen kan ta ny fart.

USA-börserna håller helgstängt på måndagen. Vad kommer styra börsen i veckan?
– När vi lagt kvartalsrapporterna bakom oss blir det återigen makronyheterna som hamnar i huvudfokus. Denna vecka kommer blickarna främst riktas mot fredagens amerikanska PCE-inflationssiffra. Den förra månadssiffran visade en välkommen nedgång och gav marknaden nytt hopp om att Fed kan börja sänka räntan under årets andra halva.

Stockholmsbörsen är upp drygt 4 procent hittills i maj. Är Sell in May and Stay Away inget råd att följa i år?
– Det är för tidigt att avfärda säsongsmönstret än, men givet fokus på inflationsutvecklingen har börsen under maj fått draghjälp av förnyad optimism kring amerikanska räntesänkningar senare i år. Risken är dock att vi får en svagare börs när vi kommer in i juni.

Har du någon sommarstrategi för börsen?
– Givet den starka utvecklingen under maj tror jag vi kommer få se en rekyl under inledningen av sommaren. Som aktiv investerare kan den senaste tidens styrka utnyttjas för att ta hem lite vinster och öka kassan tillfälligt. En sommarrekyl skulle sedan vara ett bra tillfälle att köpa för att ta position för en starkare avslutning på året.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

På slutet har kopparpriset, som ibland kallas Dr. Koppar för att det anses vara en bra konjunkturindikator, stigit kraftigt. Hur tolkar du det?
– Jag tror den kraftiga rörelsen i kopparpriset senaste månaderna är en kombination av förhoppningar om att bättre kinesisk konjunktur ska driva efterfrågan samt finansiella aktörer som driver upp priset genom att positionera sig för ett fortsatt stigande kopparpris. Strukturella trender som AI och elektrifiering driver förväntningar om att utbudet av koppar inte kommer räcka till för att mätta efterfrågan.

Vilka bolag är vinnare och förlorare på ett högre kopparpris?
– De uppenbara vinnarna är på stigande kopparpriser är våra större svenska gruvbolag som är stora producenter av koppar. Baksidan av myntet är i stället stigande kostnader för alla bolag som är beroende av koppar i sin produktion. Till exempel allt från vanliga elektronikprodukter till elektrifierade fordon.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar