Framtidsfullmakten som fungerar digitalt

Carnegie Private Bankings familjerättsjurist Emma Forsberg slår ett slag för den Carnegiespecifika framtidsfullmakten.

Vad är en framtidsfullmakt?
– En framtidsfullmakt är en fullmakt som upprättas i förebyggande syfte och som ska användas om fullmaktsgivaren i framtiden (av ålderdom, sjukdom eller liknande skäl) hamnar i ett varaktigt tillstånd där han eller hon inte längre kan ta hand om sina personliga och ekonomiska angelägenheter. Genom framtidsfullmakten kan en person själv avgöra vem som ska vara dess ställföreträdare i framtiden – fullmakten är således ett alternativ till god man och förvaltare.

Fungerar framtidsfullmakten för digitala bankärenden?
– Förekomsten av framtidsfullmakter har underlättat hanteringen av närståendes bankärenden när nedsatt hälsotillstånd blivit verklighet. Många stöter dock alltjämt på problem hos banker och andra aktörer på finansmarknaden när de vill sköta sina närståendes bankärenden digitalt. Anledningen är att en framtidsfullmakt alltid ska uppvisas i original när den ska användas samt att det oftast saknas systemstöd för att registrera andra fullmakter än bankernas egna. För närstående upplevs det ofta som tungrott och besvärligt att behöva boka en tid på ett kontor för att visa upp fullmakten i original varje gång den ska brukas, speciellt i tider då många banker dragit ner på kontoren eller helt saknar fysiska kontor.

Har Carnegie en lösning?
– Carnegie insåg tidigt att det fanns praktiska utmaningar med framtidfullmaktslagen och dess tillämpning när det kommer till bankärenden. Därför arbetade vi fram en ”Carnegiespecifik framtidsfullmakt”. Har en kund ställt ut en sådan till en närstående får denne rätt att företräda fullmaktsgivaren på distans via Carnegies digitala tjänster, exempelvis genom Carnegie Online. En fullmaktshavare som gör bedömningen att fullmaktsgivaren har inträtt i ett varaktigt tillstånd där han eller hon inte längre kan ta hand om sina ekonomiska frågor, lämnar in den Carnegiespecifika framtidsfullmakten i original till kundens rådgivare. Framtidsfullmakten aktiveras då och fullmaktshavaren får åtkomst till de digitala tjänster som Carnegie erbjuder.

– På sikt är förhoppningen att det kan införas ett nationellt register över utfärdade framtidsfullmakter. I väntan på det är vi stolta över att kunna erbjuda den här möjligheten för våra kunder.

Gäller den Carnegiespecifika framtidsfullmakten hos andra aktörer?
– Nej, den Carnegiespecifika framtidsfullmakten är enbart anpassad till att omfatta åtgärder som kan vidtas med anledning av fullmaktsgivarens kundförhållande hos Carnegie. Den behöver oftast kompletteras med en mer generell framtidsfullmakt för att nå ett så heltäckande skydd som möjligt.

Kontakta gärna din rådgivare eller någon av Carnegies familjerättsjurister för att se över din situation och för att få mer information om hur vi på Private Banking kan bistå.

Relaterade artiklar