Bransch med goda avkastningsutsikter

Efter ett tufft 2023 ser det ljusare ut för hälsovårdssektorn. Flera faktorer talar för sektorn framåt.


Ett antal aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i vårens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi. I tillgångsslaget utländska aktier lyfts hälsovårdssektorn fram.

Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen anpassat till dig, ansök om att bli kund här.

Under 2023 blev Eli Lilly världens största hälsovårdsbolag, och Novo Nordisk blev Europas största börsbolag alla kategorier. Marknaden för bolagens nya fetmapreparat väntas bli enorm. Tillsammans utgör Eli Lilly och Novo Nordisk cirka 11,5 procent av ett globalt hälsovårdsindex.

Men utan uppgången i dessa två bolag hade indexet sjunkit med knappt 5 procent under 2023 – väsentligt sämre än världsindex, som steg med omkring 20 procent. Jämfört med övriga marknaden var 2023 det sämsta året för hälsovårdssektorn på 30 år.

Baksmälla efter pandemiboomen samt svag efterfrågan i Kina tyngde sektorn, liksom en i våra ögon överdriven oro för att fetmapreparaten ska minska efterfrågan på andra produkter. Värderingen är nu ungefär i linje med marknaden i stort (lägre i USA, aningen högre globalt sett), trots att sektorn har bättre tillväxtförutsättningar.

Till de långsiktiga drivkrafterna hör demografiska faktorer (såsom åldrande befolkning, ökad köpkraft och ibland mindre hälsosam livsstil) och ökad innovationstakt där nya behandlingsmöjligheter upptäcks med big data och AI.

Hälsovårdssektorn framstår som det mest intressanta alternativet för investerare som vill ha goda långsiktiga tillväxtförutsättningar, konjunkturokänslighet och attraktiv värdering. Vi behåller en övervikt mot hälsovårdssektorn i portföljen Utländska Aktier och en liten övervikt i Global Stock Picking. Global Stock Picking bytte i fjol från Eli Lilly till Novo Nordisk när värderingsskillnaden blev för stor.

Bra exponering mot sektorn erhålls genom att kombinera en bred hälsovårds-ETF med en aktivt förvaltad biotech-fond.

Fotnot: Detta är ett utdrag från strategirapporten som distribuerades till våra kunder i början av februari. Privata investerare och entreprenörer med minst fem miljoner i placerbart kapital – bli kund och upptäck fördelarna med Carnegie Private Banking.

Relaterade artiklar

Det våras för tillväxtmarknaderna
Allokeringsstrategi

Det våras för tillväxtmarknaderna

Emerging markets (EM) genererar 40 procent av världens BNP och har underpresterat det senaste decenniet....

Attraktiva eftersläntrare
Allokeringsstrategi

Attraktiva eftersläntrare

Flera storbolag har inte hängt med börsen upp sedan botten hösten 2022. Carnegie Private Bankings...