”Investerare litar på Feds uttalande – än så länge”

Börserna absorberar högre inflationstakt och handlas nära rekordnivåer. Vi ser allt fler signaler om ökad ekonomisk aktivitet även i Europa. Veckans aktiecase är en stabil konjunkturvinnare med fortsatt kurspotential. I den tekniska analysen noteras OMXS30 i en tajt flaggkonsolidering i en stigande långsiktig trend.

Att den ekonomiska aktiviteten ser ut att accelerera även i Europa bekräftas av förra veckans konjunkturmätningar från EMU och Tyskland inom framförallt tillverkningsindustrin. Svenska Konjunkturinstitutets barometerindikator för svensk ekonomi i maj steg till den högsta nivån i indikatorns 25-åriga historia. Även här är bidraget störst från tillverkningsindustrin.

I nuläget ser börserna ut att ha överseende emot stigande inflationstryck. Fredagens ånyo högre inflationssiffra än väntat i USA, gjorde dock inga avtryck på räntemarknaden och den amerikanska 10-åringen handlas fortfarande kring nivån 1,60 procent. USA-börsen S&P 500 handlas dessutom nära all time high. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking tror att det är för tidigt att säga att inflationsoron är helt bortglömd men det har blivit en mer balanserad bild.

– Investerare är än så länge beredda att lita på Feds uttalanden om att man kommer acceptera en högre inflationstakt om den bedöms som tillfällig. Givet det läget kommer vi se en viss återhämtning för tillväxtaktier. Det är dock för tidigt att säga att hela marknaden kommer se en rotation tillbaka till tillväxtsektorn. Då behöver vi se mer tecken på att ränteuppgången har pausats mer än bara tillfälligt. Man kan dock selektivt börja titta på en del tillväxtbolag igen.

Med riskviljan på topp finns bubbeltecken inom vissa områden, inte minst kryptohajpen visar vissa likheter med it-bolagen vid millennieskiftet, med snabba upp- och nedgångar på kort tid.

– Den typen av stora kursrörelser vi har sett på kryptovalutor och i en del nedpressade amerikanska aktier tycker jag är ett tecken på att riskviljan är lite väl hög på sina håll. Däremot tror jag inte det är ett problem för börsen som helhet ännu, säger Karl Hedberg.

Vilken är den enskilt största risken för att stjälpa börsen just nu? 

– Jag tror som tidigare att det fortsättningsvis kommer vara stigande inflation och ränta som kommer vara den huvudsakliga risken mot fortsatt stigande börs. Jag tror nyhetsflödet kring detta kommer styra börsen under sommarmånaderna, säger Karl Hedberg

Hur ser en lämplig positionering ut just nu?

– Jag tycker man ska vara beredd på kortare rekyler under sommaren och se dem som köplägen. Därför föredrar jag en något högre kassa än normalt, säger Karl Hedberg

Hållpunkter i veckan

Veckans höjdpunkt bland makrostatistiken blir inköpschefsindex för industrin i maj som presenteras på tisdag. Visst är det svårt att accelerera från höga aktivitets- och barometernivåer, men när ISM-index för industrin i USA når höga nivåer över 60 så brukar dessa bestå i 7-12 månader. Det talar för att barometrarna förblir starka året ut, och kan ligga kvar på bra nivåer (över 55) ännu längre. Inköpschefsindex för tjänstesektorn presenteras på torsdag.

Viktig hållpunkt för oljeprisets fortsatta utveckling blir tisdagens möte inom OPEC+ och hur eventuella produktionsrestriktioner kan lättas ytterligare. Spotpriset på Brentoljan handlas precis under 70 dollar per fat – vad blir nästa nivå för oljepriset? På bolagsfronten rapporterar Clas Ohlson och Sectra på onsdag.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Verkstadsbolaget Sandvik har stöpts om ordentlig de senaste åren och är idag betydligt mer lönsamt och motståndskraftigt än vid tidigare konjunkturnedgångar. Trots den strukturella förbättringen består dock rabatten relativt jämförbara nordiska verkstadsbolag, vilket är omotiverat. Den starka balansräkningen adderar attraktiv M&A-potential. Bolaget är en stabil konjunkturvinnare med fortsatt kurspotential. Vi rekommenderar Köp med riktkurs 280 SEK, motsvarande EV/EBITA 16x 2022 års prognos.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I diagrammet nedan ser vi utvecklingen i OMXS30 sedan i februari förra året. Varje stapel visar en veckas rörelser istället för en dags rörelser. Här ser vi att den långa trenden (svart trendkanal) pekar upp samtidigt som den medellånga trenden (blå trendkanal) pekar i samma riktning. Vi ser att index toppade under vecka 16, det vill säga mitten/slutet på april, och att index därefter har bildat en flaggformation – en klassisk teknisk figuration. Notera att alla stängningar efter vecka 16 har skett inom ramen för extremnivåerna under vecka 16. Vad vi ser är alltså en tajt flaggkonsolidering i en stigande långsiktig trend. Denna typ av formationer brukar leda till fortsatta uppgångar. Men självklart fortsätter vi naturligtvis att bevaka den kortsiktiga konsolideringen mellan 2197 och 2285. Punkteras 2197 möter nästa support vid runt 2100 där alltså stödet i den svarta uppåtgående trendkanalen möter. Passeras istället motståndet vid 2285 möter nästa tekniska motstånd strax under 2400-området i form av taket i de två uppåtgående trendkanalerna. Resultatet av denna flaggformation ska bli riktigt spännande att följa under de kommande veckorna. 

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...