Aktiechefen: ”Beskeden börsen vill ha från Fed”

Flera faktorer talar för att börsen kan fortsätta upp kortsiktigt, enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. Men då får inte Fed leverera för hökaktiga signaler i veckan.


USA-börserna handlas på årshögsta och Stockholmsbörsen är inte långt ifrån årets toppnivåer. Hur skulle du beskriva börssentimentet?
– Det väger över åt det positiva hållet och få investerare verkar rädda för ett större ras. Den underliggande osäkerheten bland investerarna avspeglas dock i avsaknad av bredd i börsuppgången, där många söker sig till likvida storbolag snarare än småbolagen. Det är mer börstrenden de hakar på, snarare än optimism kring konjunktur och vinstutsikter. Negativa nyheter eller tolkningar får samtidigt inte så stort genomslag. Fortfarande är det ett positivt tolkningsföreträde, där förhoppningar om fallande inflation och kommande räntesänkningar väger över osäkerheten kring konjunkturen.

Vad fokuserar investerarna på nu när skuldtaksfrågan passerat?
– Nu flyttas fokus tillbaka till inflation och ränteförväntningar. Denna vecka kommer räntebeskeden från Federal Reserve (Fed) och ECB att styra utvecklingen. Kortsiktigt ger även senaste tidens genombrott av motståndsnivåer på svenska och amerikanska börsindex ett nytt område att bevaka. Om det kan ge en bredare uppgång i marknaden vore det mycket positivt.

Vilka besked vill investerarna ha från Fed och ECB?
– Att de är klara med räntehöjningarna. Men jag tror vi får räkna med att det återstår ytterligare någon höjning från respektive centralbank under de närmaste månaderna. Det börsen vill slippa är oväntade överraskningar med ett alltför hökaktigt budskap som skulle kunna innebära fler räntehöjningar än väntat.

Kronan är otroligt svag mot både dollarn och euron. Vilka är vinnare respektive förlorare på Stockholmsbörsen på den utvecklingen?
– De exporttunga industribolagen är de stora vinnarna på kronans försvagning. Det är en medvind som ser ut att hänga med en tid ytterligare. På motsatta sidan ser vi att bolag som gör mycket av sina varuinköp i andra valutor pressas lönsamhetsmässigt på grund av den svaga kronan. Den redan pressade detaljhandeln, både e-handlare och fysiska handlare, tyngs ytterligare.

Vad tror du om sommarbörsen?
– Kortsiktigt tror jag börsen fortsätter upp ett tag till med stöd av genombrottet av tekniska motståndsnivåer och att vi närmar oss Q2-rapporterna i juli som med stor sannolikhet kommer vara ungefär i linje med de starka Q1-siffrorna. Jag tror dock det kan vara läge att ta lite vinster innan vi synar rapporterna i juli, men det återstår några veckor till dess.

Vad talar för starka Q2-rapporter?
– Bolagen har fortfarande stöd av stora orderböcker, fortsatta lättnader i supply chains och valutamedvind. Det talar för en rapportperiod utan några större negativa överraskningar resultatmässigt.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar