Aktiechefen: Två intressanta sektorer på börsen

Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ser möjligheter i ett par lågt värderade branscher på börsen. Samtidigt bedömer han att vi ännu inte sett botten i fastighetssektorn.

Vad tar du med dig från Jackson Hole-konferensen och den efterföljande börsreaktionen?
– Givet att marknaden skakade av sig den initiala negativa reaktionen tror jag vi kan dra slutsatsen att många investerare hade förväntat sig ett rätt så hökaktigt budskap. Den negativa reaktionen på detta tror jag vi till stor del såg i börsutvecklingen under föregående veckor. Ett tydligt budskap till investerare var att de ska ställa in sig på att räntorna kommer vara kvar på höga nivåer under en mer utdragen period än vad många hoppats på.

Vad kommer att styra börsen i veckan?
– Den här veckan kommer många fästa blickarna mot torsdagen och fredagen då vi får ytterligera signaler om amerikansk inflation och temperaturen på arbetsmarknaden. Dessutom kommer det vara av stort intresse att se hur momentum i marknaden utvecklas. Förra veckan gav ett par negativa signaler i den tekniska analysen och om inte köpare kommer in och upphäver detta ger det en tydlig signal om att köparna fortsätter att hålla sig vid sidlinjen en tid ytterligare.

Vilka sektorer tycker du är mest intressanta i dag?
– Jag tycker bank fortsätter att se ut som en intressant sektor med låg värdering och gott stöd av hög direktavkastning. Osäkerhet om fastighetsexponeringar och eventuella bankskatter har fortsatt hämma sektorn oförtjänt mycket. Även skogssektorn är intressant efter ett riktigt svagt år resultatmässigt, vilket har reflekterats i börskurserna. Där tror jag vi kommer börja se en återhämtning i vinsterna under kommande kvartal och 2024 bör vara ett år med betydligt mer normaliserade vinstnivåer.

Fastighetsindex har utvecklats klart bättre än börsen i stort de senaste tre månaderna. Har vi sett botten eller är faran inte över?
– Jag tror inte riktigt vi kan blåsa faran över i fastighetssektorn. Budskapet från centralbankerna är att räntorna kommer vara kvar på högre nivåer en längre tid än väntat. Det gör att den efterlängtade lättnaden för sektorn skjuts framåt. Samtidigt är det stora skillnader mellan olika bolag beroende på bland annat typ av fastigheter och typ av finansiering. Det kan ge utrymme för uppgångar i vissa fastighetsbolag, men för sektorn som helhet tror jag inte vi sett botten ännu.

Under andra halvåret börjar investerarna alltmer blicka mot 2024. Hur ser du på utsikterna inför nästa år?
– För att vara riktigt optimistisk inför börsåret 2024 redan nu hade jag gärna sett något lägre vinstförväntningar. Det går dock inte att säga att de är helt fel eller uppenbart för höga ännu. Skulle vi få ett scenario med en mjuklandning i konjunkturen kan de visa sig stämma. Jag tycker dock att riskerna ligger på nedsidan i vinstprognoserna. Osäkerheten framåt är emellertid olika inprisad i olika bolag. I vissa bolag är det tydligt reflekterat i värderingarna att osäkerheten är stor, medan det i andra bolag inte alls är inprisat alls på samma sätt. Det gör att stockpickingen blir viktig för att minimera riskerna på nedsidan, utan att ge upp potentialen om att vi trots allt skulle kunna få en mjuklandning för konjunkturen.

Ännu inte kund?

Unikt och kostnadsfritt portföljförslag från Carnegie Private Banking

Läs mer här

Relaterade artiklar