Börsen rusar på beskedet om att USA och Kina åtminstone nått en tillfällig uppgörelse rörande tullarna. Vad betyder uppgörelsen?
– Helgens förhandlingar mellan USA och Kina i Schweiz mynnade ut i att båda sidor sänker sina så kallade reciproka tullar med 115 procentenheter. USA sänker sina tullar från 145 procent till 30 procent och Kina sina tullar från 125 procent till 10 procent under en 90-dagarsperiod. USA har sedan tidigare 20-procentiga tullar mot Kina som Trump motiverat med fentanylflöden. Marknaden gläds åt att USA:s tullar på 30 procent är betydligt lägre än såväl de 80 procent som Donald Trump tidigare indikerat som de 50 procent som det spekulerats om i media.
Är osäkerheten som bortblåst nu?
– Det är fullt förståeligt att investerarna är lättade. Tullar på över 100 procent hade med stor sannolikhet inneburit nästintill handelsstopp mellan länderna, samt resulterat i recession och en inflationschock i USA med tydligt negativa effekter på världsekonomin. Samtidigt har börsen redan rusat förbi nivåerna den 2 april (Liberation Day) när Trump presenterade tullarna, så mycket positivt ligger redan i kurserna.
– Framåt är frågan alltjämt öppen vad som händer efter ytterligare 90 dagars förhandlingar. De här tullnivåerna räcker knappast om Trump verkligen vill göra något åt USA:s handelsunderskott. Kanske väger den kortsiktiga ekonomiska smärtan i USA tungt samtidigt som länder har vägrat vika ner sig. Men vi har sett tvära kast från Trump tidigare. Frågan är också om de senaste veckornas stök får några bestående effekter på världsekonomin. Det är fortfarande möjligt att både hushåll och företag blivit mer försiktiga efter all turbulens.
Som kund hos oss på DNB Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Vilken tullnivå kan USA tänkas landa på till slut?
– I förra veckan nådde USA ett avtal med Storbritannien som innebar en tull på 10 procent på import till USA. Och då ska man komma ihåg att USA inte ens har ett handelsunderskott med Storbritannien, vilket också avspeglades i att Storbritannien kom lindrigast undan när de reciproka tullarna aviserades den 2 april. Slutsatsen är rimligen att USA framöver kommer ha en tull på minst 10 procent mot alla länder och att den i genomsnitt hamnar högre. Hur högt återstår att se.
I helgen kom Trump med ett nytt utspel som påverkar läkemedelssektorn. Vad handlar det om?
– Trump har tidigare flaggat för att han tycker det är orättvist att USA betalar högre priser för läkemedel än andra länder. Därför vill han nu skriva under en exekutiv order om att priserna ska sänkas till nivåerna i andra länder. Han talar om prissänkningar på 30–80 procent. Det är ingen ny retorik och ännu saknas detaljer om hur Trump ska åstadkomma detta, som han inte lyckades med under sin förra period i Vita Huset. Hälsovårdssektorn är normalt ett konjunkturokänslig och defensiv sektor som många flyr till i oroliga tider. På måndagen underpresterar sektorn kraftigt dels i spåren av Trumps uttalande, men också på grund av att de glada tullbeskeden minskar konjunkturoron och gör cykliska aktier till vinnare.
Förra veckan var en tung centralbanksvecka. Vilka slutsatser drar du från mötena?
– Amerikanska Federal Reserve var avvaktande och tonen något mer hökaktig än väntat. Riksbanken däremot var mer duvaktig i sin kommunikation. Europeiska centralbanken ECB lär fortsätta sänka vid sitt junimöte, medan det är ungefär 50/50 att Riksbanken och Fed sänker i juni respektive juli. Värt att lyfta fram för svensk del är att det breda KPI nu är nära noll i årstakt, tack vare lägre energipriser och lägre boräntor. Tillsammans med skattesänkningar och hyggliga löneökningar innebär betydande förstärkningar för hushållens köpkraft.
Rapportperioden går mot sitt slut. Hur har analytikerna agerat i detta osäkra läge?
– Upprekylen på börsen har kommit samtidigt som analytikerna sänkt vinstprognoserna, vilket är ovanligt. Efter all turbulens står vi med USA-börser som alltjämt är högt värderade och analytiker som trots prognossänkningarna räknar med 7–8 procents vinsttillväxt i år. Just präglas marknaden av optimismen kring de sänkta tullarna, men frågan är vad som kan överraska än mer positivt härifrån. Risken är att viss bestående osäkerhet och tullar ger en svagare konjunktur.
Börskommentarer och aktiecase från Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.
Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?
Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser
Läs mer här