Mindre uppgång för Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde veckan med en mindre uppgång på måndagen. I fokus är fortsatt coronaviruset där en del verksamheter i Kina nu åter öppnat efter ett förlängt stopp över nyår, men det är fortfarande en hög grad av osäkerhet hur det hela slår mot bolagens försörjningskedjor och siffror.

En timme före stängningen var OMXS30-index upp med 0,5 procent. 

Verkstadsbolaget Atlas Copco lade ett uppköpsbud på det tyska börsbolaget Isra Vision som omsätter 1,6 miljarder kronor. Budet är på 50 euro per aktie, vilket motsvarar en budpremie på 43 procent jämfört med stängningskursen i fredags. Budet är värt 11,65 miljarder kronor inklusive skulder. Atlas Copco har fått accept från aktieägare motsvarande 39,4 procent av aktierna i Isra Vision. Atlas Copco steg 0,9 procent. 

H&M har stängt 334 av sina 520 butiker i Kina på grund av coronaviruset. Klädkedjan uppger i ett mejlsvar till Bloomberg News att butikerna kommer hållas stängda så länge det behövs. Aktien sjönk inledningsvis men återhämtade sig till plus 0,3 procent.

Biltillverkaren Volvo Cars och kinesiska systerbolaget Geely Automobile överväger att slå samman sina verksamheter. Det syftar till att påskynda finansiella och teknologiska synergier mellan de båda företagen. Tanken är att det kombinerade företaget ska vara noterat i Hongkong med avsikten att även lista aktierna på Stockholmsbörsen.

Stålbolaget SSAB sjönk 0,2 procent efter en inledande stark start på dagen. Två stora poster mäklades i bolaget efter stängningen i fredags. Aktieposterna är värda närmare en miljard kronor. Dagens Industri misstänker att det är det statligt ägda gruvbolaget LKAB som köpt på sig fler aktier i SSAB.

Note öppnade på måndagen sin fabrik i Kina igen efter det förlängda nyårsstoppet. Fabriken i Tangxia kommer under den första veckan att ha 50 procent kapacitet och planen är att nå full produktion i slutet av februari. Personalen kommer nu att jobba övertid för att beta av den orderstock som har uppstått till följd av det förlängda stoppet. Aktien klättrade 5,7 procent. 

Powercell har levererat ett MS-30 bränslecellssystem till den italienska skeppsbyggaren Fincantieri. Aktien avancerade 7,8 procent. 

Låskoncernen Assa Abloy köper Biosite, som är en leverantör av biometrisk passerkontroll för byggarbetsplatser i Storbritannien med en omsättning på 140 miljoner kronor. Stöd kom också från insynsköp där Assa Abloys vd Nico Delvaux har köpt aktier för 1,0 miljon kronor. Aktien steg 1,2 procent. 

Ventilationsbolaget Lindabs vd Ola Ringdahl har köpt aktier för 0,9 miljoner kronor. Även finanschefen har fyllt på med aktier. Lindab steg 2,4 procent.  

Måndagen bjöd på relativt få bokslut till skillnad från resterande dagar i veckan.

Maskinskyddsbolaget Troax resultat försämrades i fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Orderingången och intäkterna var i det närmaste oförändrade. Bolaget räknar med att orderingången börjar förbättras under 2020. På den positiva sidan höjs utdelningen med 19 procent till 0,19 euro per aktie. Aktien sjönk 3,1 procent. 

Industriunderleverantören Nolatos intäkter och resultat i fjärde kvartalet var bättre än analytikernas förväntningar. Bolaget såg en positiv utveckling för alla affärsområden och koncernens intäkter steg med 22 procent justerat för valuta i fjärde kvartalet. Bolaget höjer utdelningen med 50 öre till 14,50 kronor. Aktien klättrade 4,3 procent. 

Fenix Outdoor föll med 3,8 procent under eftermiddagen efter sin rapport. Omsättningen ökade visserligen men rörelseresultatet sjönk och Fenix säger sig vara försiktiga inför 2020 och att bolaget står inför utmaningar.