Stockholmsbörsen föll kraftigt på oro för coronaviruset

Stockholmsbörsen föll kraftigt i en bred nedgång på måndagen. Börsnedgången var global på oro för coronavirusets följdeffekter på ekonomin. Enligt officiella kinesiska uppgifter har hittills 80 dödsfall bekräftats.  

OMXS30-index var en timme före stängningen ned med 2,3 procent. Samtliga aktier i indexet visade på nedgång. Wall Street inledde också måndagens handel i en bred nedgång. 

Måndagen var tunn på bokslutskommunikéer, men resterande dagar i veckan blir desto intensivare på rapportagendan.  

Oron för coronavirusets framfart tyngde de globala exportbolagen generellt. Volvo var den största förloraren i OMXS30 med ett kursfall på 4,1 procent. Boliden tappade 3,8 procent och Sandvik sjönk med 3,2 procent. Inte ens det defensiva tobaksbolaget Swedish Match orkade inte stå emot nedgången utan noterade en nedgång på 1,5 procent. 

Atlas Copco, som rapporterar i morgon tisdag, tappade 2,5 procent. Swedbank rapporterar också i morgon som första svenska storbank. Aktien sjönk 1,7 procent. 

Oljepriset sjönk på oro för minskad efterfrågan. Lundin Petroleum sätter upp målet att uppnå klimatneutralitet till år 2030. Styrelsen föreslår också att årsstämman godkänner ett namnbyte till Lundin Energy. Aktien tappade 2,8 procent. 

Astra Zeneca kom med flera nyheter. Bolaget köper brazikumab från Allergan som är på väg att fusioneras med Abbvie. Försäljningen sker för att få fusionen godkänd med tillsynsmyndigheterna. Brazikumab är ett läkemedel för Crohns sjukdom. Bolaget meddelade också att hjärtmedicinen Brilinta nådde primära slutmålet i fas 3-studien Thales. Astra Zeneca backade 1,9 procent.  

Klädbolaget H&M utreds av den tyska dataskyddsmyndigheten för att på ett olagligt sätt ha samlat in information om sin lagerpersonal i den tyska enheten, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung och Reuters. Aktien var ned 2,3 procent. 

Teleoperatören Telia har inkluderat fler rättigheter i den auktion om streamingrättigheter som idag inleds och som krävs för att EU-kommissionen skulle godkänna förvärvet av Bonnier Broadcasting. Det hävdar Tele2-ägda Com Hem som nu anmäler Telia för överträdelse av EU:s villkor. Telia backade 1,3 procent medan Tele2 tappade 1,5 procent. 

Skogsindustribolaget SCA höjer priset på blekt barrsulfatmassa, NBSK, i Europa med 40 dollar per ton, från 820 till 860 dollar. Det nya priset gäller från 1 februari. Aktien sjönk 3,0 procent. 

Flygbolaget SAS föll 3,8 procent, påverkade av oron för coronavirusets påverkan på flygresande. 

Munters, som har produkter inom vattenrening, klarade sig med att backa 0,1 procent. 

Hansa Biopharma har slutfört rekryteringen av patienter till anti-GBM-studien. Aktien sjönk 2,8 procent. 

Teknikbolaget Anoto fortsätter ta beställningar i USA med sin utbildningslösning Kait. Det är ett skoldistrikt i Florida och ett i Utah som nu väljer bolagets lösning. Aktien steg 3,9 procent.