Stockholmsbörsen stiger med banker i täten

Stockholmsbörsen rör sig uppåt på måndagen med uppgångar noterade i indextunga banksektorn. Börsen har en något bättre utveckling än vad som ses på de större europeiska börserna. Vid halv femtiden hade OMXS 30-index ökat med cirka 0,3 procent.

Telekomjätten Ericsson var stort oförändrad efter beskedet att bolaget har ingått en förlikning i USA där bolaget betalar cirka 10,1 miljarder kronor för överträdelser mot landets korruptionslagar. Ericsson har tidigare avsatt 11,5 miljarder kronor för ändamålet. 

Bland de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen var SSAB upp 3,0 procent medan Sandvik steg 1,4 procent och Atlas Copco ökade 0,8 procent. Mot strömmen gick Volvo som backade 0,5 procent.

Swedbank meddelade att de skapar en helt ny organisation och syftet är att förtydliga styrningen. Beslutet innebär att bankledningen bantas med tre personer till 14. Vd:n startar även en utvärdering av kulturen i banken. Swedbanks aktie var upp 1,1 procent. 

Bland övriga bankerna noterades också uppgångar för Handelsbanken som steg 1,7 procent och SEB ökade 1,3 procent. 

Moberg Pharma var dagens kursdykare med ett fall på 46,8 procent. Resultaten från fas 3-studien med MOB015 för nagelsvamp nådde ett par målsättningar, men var svag på en viktig punkt i jämförelse med ett konkurrerande medel.

Oncopeptides kom också under helgen med interimsresultat från sin pågående studie Horizon. Resultaten presenterades på Ash-konferensen som pågår i USA. Aktien var ned 5,7 procent.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har fått positiva resultat i en pågående studie med en ny kombination av läkemedel för behandling av en viss typ av leukemi. Aktien var upp 0,4 procent.

Teknikbolaget Anoto utökar användarbasen för sin utbildningslösning Kait med två skoldistrikt i de amerikanska delstaterna West Virginia samt Virginia. Aktien var upp 13,7 procent. 

Affärssystembolaget Fortnox har utsett Tommy Eklund till ny vd med tillträde under första halvåret 2020. Han ersätter Nils Carlsson som kommer att lämna sin roll som vd vid årsskiftet 2019/2020. Däremellan kommer bolagets finanschef Roger Hartelius att vara tillförordnad vd. Aktien var ned 3,2 procent. 

Oscar Properties förlänger teckningsperioden i den pågående företrädesemissionen till och med den 12 december. I nuläget har 70 procent av företrädesemission, tecknats, enligt en preliminär sammanräkning. Stamaktien var ned 1,6 procent.