Handelsförhoppningar stärkte Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde börsveckan klart stigande med industribolag i täten. Sentimentet stärktes av förhoppningar kring de pågående handelssamtalen mellan USA och Kina. OMXS30-indexet var vid 16.30-tiden upp cirka 1,9 procent. 

Fordonsrelaterat tillhörde vinnarna på uppgifter att USA kan komma att låta bli att införa tullar mot importerade bilar senare denna månad efter bra samtal med europeiska, japanska och sydkoreanska fordonstillverkare. Det uppgav handelsminister Wilbur Ross i en intervju med Bloomberg News. 

Och kring de pågående handelssamtalen mellan USA och Kina har ytterligare en indikation kommit efter att Wilbur Ross sagt att amerikanska företag väldigt snart kommer att få licenser som tillåter dem göra vissa affärer med kinesiska Huawei.  

Rapportflödet var som väntat tunt på måndagen men ett ökat tryck väntas senare under veckan.

Lastbilsbolaget Traton, som bland annat inrymmer MAN och Scania, visade ökad vinst och försäljning under årets första nio månader. Samtidigt sjönk orderingången med 6 procent. Bolaget bekräftade sina mål för 2019, men sade också att de förbereder sig för tuffare marknadsförhållanden under nästa år. Aktien var upp 2,1 procent. 

Quickcool, som är noterat på Spotlight, meddelade att de riktar om sin verksamhet mot cannabis. Ett holdingbolag ska bildas för investeringar i cannabis och alternativmedicinska marknader. Samtidigt ska den befintliga produkten Quickcool system fortsätta att utvecklas. De kommer också byta namn på bolaget. Beslutet innebär att de måste genomföra en ny noteringsansökan. Aktien steg cirka 31 procent. 

Bettingbolag gick svagt, bland annat backade Kindred 3,7 procent och Leovegas 4,1 procent. En grupp parlamentsledamöter i Storbritannien föreslår att det införs en maxinsats på 2 pund för nätkasino. Det skulle i så fall vara i linje med gränsen som införts för fysiska spelterminaler, skrev The Guardian.

Gruv- och bergbrytningsteknikbolaget Epiroc har tecknat avtal med Sociedad Punta del Cobre, mer känt som Pucobre, om att digitalisera bolagets gruvverksamhet i Atacama-regionen i norra Chile. Epriroc steg 1,6 procent. 

Massaproducenten Rottneros förvärvar Nykvist Skogs som under det senaste räkenskapsåret ökade omsättningen med 37 procent till cirka 90 miljoner kronor. Köpeskillingen hålls hemlig av parterna. Affären beskrivs inte ha en materiell inverkan på koncernens omsättning och resultat. Aktien var upp 3,0 procent. 

St1 har valt ÅF Pöyry som ingenjörspartner för ett nytt investeringsprojekt gällande en ny produktionsenhet för förnybar bränsleproduktion. Den nya anläggningen kommer att byggas i Göteborg och är den enskilda största investeringen i St1: s historia. Investeringen beräknas till cirka 1,5 miljarder. Målet för produktionsstart är i början av 2022. Aktien steg 0,9 procent.

Moberg Pharma handlades exklusive inlösenrätt om 46,50 kronor. I fredags var stängningskursen 80,40 kronor. Justerat för inlösenbeloppet var aktien upp cirka 11 procent. 

Powercell, som har gått mycket starkt i år, fick säljråd av Dagens industri. Aktien tappade 5,9 procent.