Sur start på börsveckan

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan i moll där OMXS30-indexet vid 16.30 var ned 0,2 procent.

Nedgången var utbredd bland de flesta sektorer där bland annat bankerna handlades under press. Mot strömmen rörde sig klädjätten H&M som var ett av bolagen i omsättningstoppen som gick starkt med en uppgång på 2,1 procent.  

Bankaktier gick trögt under måndagshandeln med Nordea som var ned 1,1 procent, Handelsbanken ned 0,5, SEB och Swedbank ned 0,3 respektive 0,8 procent. I övrigt var det en nyhetsskral dag med få bolagsnyheter.

Bland de nyheter som kom in under dagen noteras att verkstadsbolaget Volvos amerikanska dotterbolag Mack Trucks har drabbats av strejk. Totalt 3 600 timanställda gick på lördagen ut i strejk vid sex olika anläggningar fördelat på Florida, Maryland och Pennsylvania, enligt medieuppgifter. Aktien var ned 0,1 procent.

Storytel steg 4,6 procent på nyheten att riskkapitalbolaget Vitruvian Partners har förvärvat 3 procent av aktierna i ljudboksbolage. Affären gjordes med Storytels största aktieägare Roxette Photo NV som har nära kopplingar till Storytels styrelsemedlem Jonas Sjögren. 

Bland småbolagen handelsstoppades Quickcool av Spotlight Stock Market på eftermiddagen då marknadsplatsen bedömer att det råder osäkerhet kring bolagets informationsgivning och att fortsatt handel riskerar att skada investerarnas intressen. Aktien var innan handelsstoppet upp med knappt 7 procent under relativt låg omsättning.

På statistikfronten inkom siffror över den svenska arbetslösheten som steg något. EMU:s industriproduktion sjönk samtidigt mer än väntat under augusti.    

Även de europeiska börserna utvecklades i negativt territorium under dagen med Stoxx 600 på minus 0,4 procent vid 16.30. Även de amerikanska börserna noterades på minus i den inledande handeln.