Negativ start på handelsveckan med verkstad i botten

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en skarp nedgång. I synnerhet verkstadsbolagen hade det kämpigt efter att svaga siffror inkommit från den tyska industrin. Indexet OMXS30 var vid 16.30-tiden ned med 1,8 procent. 

Tysklands inköpschefsindex för industrin minskade till 41,4 i september, vilket var en bra bit under marknadens prognos på 44,0 och expansionsgränsen som är 50. Marknaden såg utfallet som illavarslande för verkstadsbolagen och handlade bland andra ned Alfa Laval med 1,7 procent, Volvo med 2,6 procent och SKF med 2,7 procent. Autoliv, som även meddelade att finanschefen lämnar, sjönk 3,3 procent.

HMS Networks rasade 11,8 procent efter att en utmanande marknadssituation tvingat industrikommunikationsbolaget till nedskärningar i personalstyrkan. Totalt berörs 40 anställda i koncernen och åtgärderna innebär engångskostnader om 25 miljoner kronor i tredje kvartalet. 

ICA tappade 2,5 procent sedan Barclays sänkt vinstestimaten för 2020 och 2021. Banken motiverade beslutet med att hänvisa till en rad riskfaktorer, däribland svag eller negativ volymtillväxt i Sverige, förlorade marknadsandelar i Baltikum och stigande operativa kostnader relaterade till en ambitiös onlinestrategi.

Catena Media backade 2 procent efter att brittiska konkurrenten XL Media fallit med över 17,7 procent efter en sänkt prognos för helåret.

Hembla stex 11,8 procent på nyheten att Vonovia köpt drygt 60 procent av aktierna för från Blacktstone och ska utlösa budplikt på resterande del. Priset i transaktionen var 215 kronor per aktie, vilket innebar en premie på 11,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Karolinska Development blev dagens vinnare efter att ha rusat 27,2 procent. Portföljbolaget Aprea Therapeutics har angett ett prisintervall om 14-16 dollar per aktie för den potentiella noteringen i USA, vilket kan ge 45-78 miljoner kronor till Karolinska. 

Lundin Gold steg 0,3 procent efter att ha meddelat att man den 14 november ska inviga guldgruvan Frute del Norte i Ecuador, vilket är  i linje med tidsplanen  

Eltel har tecknat ett avtal med finska stamnätsbolaget Fingrid om att bygga en 58 kilometer lång kraftledning från Haapavesi till Siikalatva. Kontraktet är värt cirka 11 miljoner euro. Aktien steg 1,7 procent.