Handelsveckan inleddes med försiktig uppgång inför ECB

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med små rörelser, i linje med de europeiska börserna som handlades kring nollan inför veckans ECB-besked. OMXS30-indexet var vid 16.30-tiden upp 0,3 procent till 1 606 punkter.

Haldex blev en av dagens vinnare efter att ha meddelat att den gemensamma utvecklingsfasen av skivbromsen Modul tillsammans med lastbilstillverkaren Daimler är slutförd och att bolaget går in i serieproduktion för Mercedes-Benz Unimog. Aktien lyfte 8,8 procent. 

Hjälpmedelsbolaget Camanio Care har ingått en avsiktsförklaring med Brighter rörande en försäljning av hela sin verksamhet. Framöver kommer bolaget istället att vara ett investmentbolag. Brighter backade 3 procent medan Camanio Care, som är noterat på Spotlight, rusade 46 procent. 

Bettingbolaget Betsson steg 3 procent på nyheten att man planerar att emittera en obligation på minst 500 miljoner kronor. Kapitalet ska gå till att implementera bolagets långsiktiga strategi. 

Powercell sjönk 3,5 procent på nyheten att bolagets vd Per Wassén har sålt 20 000 aktier i bolaget för 1,8 miljoner kronor.  

Åt andra hållet gick Balco, vars styrelseledamot Carl-Mikael Lindholm har köpt aktier för 3,6 miljoner kronor. Aktien steg 3,6 procent. 

Försäljningen i de svenska ICA-butikerna ökade med 3,4 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år. Mataktien sjönk med 3 procent. 

Concordia Maritime kommer att få en ersättning på 5 miljoner dollar baserat på samarbetet med Stena Bulk avseende IMOIIMAX-konceptet, som tankrederiet var initiativtagare till. Aktien var oförändrad.

Från andra sidan Atlanten kom nyheten att aktivistfonden Elliott har tagit en post värd 3,2 miljarder dollar i telekomjätten AT&T, vilket fick den senares aktie att lyfta rejält i den inledande handeln. Beskedet applåderades även av president Donald Trump, som på Twitter passade på att skicka gliringar till CNN, som ägs av AT&T.

Boeing backade samtidigt efter att ha tvingats stoppa alla tester av nya planet 777X sedan en lastdörr exploderat under ett stresstest. Det hela inträffade under ett belastningstest där dörren gav vika efter att ha utsatts för högt tryck.