Minusmåndag med Stockholmsbörsen mot strömmen

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med små rörelser strax över nollan, tvärtemot de övriga europeiska börserna som har sjunkit. Vid 16.30-tiden hade OMXS30 stigit 0,5 procent.

New York-börsen, som i fredags föll på minskade förhoppningar om en uppgörelse i handelskonflikten mellan USA och Kina, inledde även måndagen på minus och efter en timmes handel var S&P 500-index ned med 0,6 procent medan Nasdaq Composite index hade backat 0,7 procent. 

Under fredagskvällen sade president Donald Trump att USA inte kommer att göra affärer med Huawei, och att landet inte heller är redo att ingå ett handelsavtal med Kina.

Sveriges öppna arbetslöshet enligt Arbetsförmedlingens statistik ökade till 3,8 procent i juli, från 3,6 procent månaden innan. 

Bostadspriserna visade fortsatt små förändringar i juli, enligt statistik framtagen av SCB på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Under den senaste månaden ökade villapriserna i riket med 1 procent medan bostadsrättspriserna var oförändrade. 

Under måndagen bekräftades uppgifterna om att Sandviks vd Björn Rosengren blir ny vd för ABB, som var upp 4,0 procent med en timme kvar av handelsdagen. Sandvik tappade 1,9 procent på nyheten, trots att den avgående vd:n rapporterade ett insynsköp på 1,4 miljoner kronor. 

Bland dagens vinnare märktes också Africa Oil, som steg 5,0 procent efter att ha påträffat ett större oljefynd utanför Guyana. 

Lundin Gold återfanns i andra vågskålen med en nedgång på 3,5 procent efter att ha vänt till en nettoförlust på 31 miljoner dollar i andra kvartalet. 

I ytterligare nyheter från samma sfär så har familjen Lundin fortsatt att öka innehavet i Lundin Mining, där ordföranden Lukas H. Lundin har köpt aktier för motsvarande cirka 6,5 miljoner kronor. Aktien backade dock 0,8 procent. 

Lukas H. Lundin har även köpt aktier för 5,1 miljoner kronor i oljebolaget International Petroleum Corp, där han också är styrelseordförande och storägare. Aktien var ned 2,0 procent. 

Ytterligare ett bolag som backat på börsen till följd av personalavhopp är Saab, som på söndagskvällen meddelade att Håkan Buskhe lämnar posten som vd. Han har varit vd för försvarsbolaget sedan september 2010 och kommer att lämna i februari 2020. Aktien var ned 1,2 procent. 

G5 Entertainment lyfte 8,2 procent efter att ha meddelat att bolagets aktie kommer att börja handlas i USA under måndagen.