Glädjeskutt på börsen efter helgens G20-möte

Stockholmsbörsen inledde veckan med en bred uppgång efter helgens G20-möte som bland annat innebar att USA och Kina inte kommer att införa några nya tullar mot varandra. I den negativa vågskålen märktes Sveriges inköpschefsindex för industrin som minskade mer än väntat. Vid 16.30-tiden hade OMXS30 stigit 1,1 procent.

Även i USA var det positiva tongångar efter helgens toppmöten som även innefattade ett besök av USA:s president Donald Trump till den nordkoreanska sidan av gränsen till Sydkorea. New York-börsen inledde också måndagen med uppgång och efter en timmes handel var S&P 500-index upp med 0,8 procent medan Nasdaq Composite index ökade 1,2 procent. 

Toppmötet mellan USA och Kina innebar också att Trump tar tillbaka det tidigare förbudet för amerikanska företag att sälja till kinesiska Huawei. Vidare kommer Kina att fortsätta köpa stora mängder av amerikanska jordbruksprodukter. 

Sveriges inköpschefsindex för industrin sjönk till 52,0 i juni, vilket var en större nedgång än väntade 52,3 jämfört med utfallet på 53,1 föregående månad.

Fitch upprepar kreditbetyget AAA för Sverige med utsikterna stabila. Kredithuset motiverar betyget av flera anledningar, bland annat Sveriges höga inkomst per capita, konstanta budgetöverskott och minskande statsskuld. 

Helgens G20-besked gynnade bland annat Boliden som var upp 1,7 procent.

Bland dagens vinnare märktes också Mycronic som steg 3,1 procent efter att bolaget har fått en order i Asien på två maskritare.

Nordea avancerade 1,7 procent efter att banken i söndags meddelat att vd Casper von Koskull kommer att  gå i förtidspension nästa år. En rekryteringsprocess för att hitta en efterträdare har inletts.

Opec är överens om att förlänga begränsningarna i oljeproduktionen med nio månader, vilket fick oljepriset att stiga. Den norska affärstidningen Dagens Næringsliv uppger att  Aker BP för diskussioner med Equinor om att överta Equinors 20 procentiga ägarandel i Lundin Petroleum, Lundin Petroleum steg med 3,3 procent medan Tethys Oil ökade 2,8 procent.  

G5 Entertainment har lanserat sitt nya free-to-playspel, det kombinerade match-3 och stadsbyggnadsspelet Match Town Makeover. Aktien klättrade 8,7 procent. 

Den tyska marknaden för fritidsfordon, husvagnar och husbilar, visar en uppgång med 15,2 procent i återförsäljarledet till 12 080 fordon under maj månad, jämfört med motsvarande månad året innan. Dometic var upp 0,2 procent.

Traton, som börsnoterades under fredagen och backade 2,2 procent under premiärdagen vände upp med 2,1 procent till 284,25 kronor, vilket kan jämföras med teckningskursen på motsvarande 284,70 kronor per aktie.

Chip-tillverkare hade en stark dag på USA-börsen efter helgens möte mellan Trump och Xi Jinping om att inte genomföra utökade tullar på varandras varor. Micron steg 5,9 procent och Skyworks ökade 6,5 procent.

Boeing 737 Max-modellen kan sannolikt bli markbunden till slutet av året efter att ett nytt fel med ett kontrollchip upptäckts. Det innebär att flygplanets höjdroder okontrollerat kan tvinga ner planet. Aktien tappade 0,6 procent.