Måndagshandel med fokus på geopolitisk oro och G20-möte

Veckan inleddes med nedåtriktade kurser. Marknaden var fokuserad på den geopolitiska utvecklingen under de senaste dagarna då USA varit ytterst nära att genomföra angrepp mot mål i Iran som svar på nedskjutning av en drönare. Donald Trump drog tillbaka ordern i sista stund och istället framfört hot om nya sanktioner. Senare i veckan drar också G20-mötet igång i Japan med toppmötet mellan Donald Trump och Xi Jinping som dragplåster. Vid 16.30-tiden hade OMXS30 backat cirka 0,7 procent.

New York-börsen var oregelbunden i den inledande handeln. Efter en timma hade S&P 500 ökat 0,1 procent medan Nasdaq backat 0,1 procent.

Specialty pharmabolaget Karo Pharma förvärvar Trimb från Avista Capital Partners och övriga aktieägare. Prislappen för det Stockholmsbaserade konsumenthälsovårdsföretaget är 3,4 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis. När transaktionen är genomförd planerar Karo Pharma att genomföra en företrädesemission om 1,5 miljarder kronor. Aktien var upp 1,7 procent.

Fordonsrelaterade hade det tungt ute i Europa sedan Daimler lämnat en vinstvarning.  Daimler sjönk med 3,4 procent. Bolaget har tvingats göra nya avsättningar kopplat till dieselbilar vilket kommer påverka andra kvartalets resultat. Årets helårsresultat väntas nu bli oförändrat mot tidigare väntad mindre ökning.

På Stockholmsbörsen sjönk Autoliv 1,8 procent och Veoneer var ned 2,9 procent.

Nyfosa meddelade att de har tecknat avtal med Klövern om förvärv av en fastighetsportfölj för 1,57 miljarder kronor. Gällande Nyfosa kom också en nyhet att Söderport Holding, som ägs till lika delar av Nyfosa och Sagax, har avtalat om förvärv av nio fastigheter från Nyfosa för 722 miljoner kronor och 6 fastigheter från Sagax för 668 miljoner kronor. Nyfosa var upp 1,1 procent.

Wall Street Journal rapporterar att USA överväger att ställa krav på att 5G-utrustning som är planerad för USA ska tillverkas utanför Kina. Ändrade regler kring produktionen skulle främst påverka Ericsson och Nokia som säljer direkt till amerikanska telekombolag. Ericsson var ned 1,7 procent och Nokia sjönk 3,1 procent.

Under dagen kom ett par nyheter insynstransaktioner av intresse.

Annwall & Rothschild Investments flaggade ner till 5,6 procent av aktierna i Biogaia. Enligt Finansinspektionens insynsregister sålde de den 19 juni 130 000 aktier i bolaget. De har inte för avsikt att sälja ytterligare aktier inom överskådlig framtid. Aktien var ned 2,0 procent.

Investeringsbolaget Implio fortsätter att köpa aktier i omsorgsbolaget Humana där bolaget är storägare. Det senaste köpet skedde den 18 juni då 1 784 aktier köptes till kursen 57,29 kronor per aktie, en affär på 102 000 kronor. Aktien sjönk 0,9 procent.

Diagnostikbolaget Boule Diagnostics styrelseledamot och storägare Thomas Eklund har ökat sitt ägande till 10,03 procent av kapitalet och rösterna i bolaget. Den 20 juni förvärvade Thomas Eklund 150 000 aktier i bolaget för cirka 8 miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister. Aktien var upp 0,6 procent.

På statistikfronten kom siffror över det tyska ifo-indexet, som mäter affärsklimatet, som var som förväntat vid 97,4 i juni. Det var samtidigt en nedgång från 97,9 i maj.  

Från Tyskland meddelades också en storaffär då holdingbolaget EP Global Commerce lade ett bud på tyska detaljhandelskedjan Metro värt 5,8 miljarder euro, innebärande kurspremie på blott 3 procent. Styrelsen i Metro avrådde från budet. Aktien steg 2,9 procent.

Danske Bank var ned 2,8 procent sedan chefen för danska verksamheten, Jesper Nielsen, fått sparken.