Stockholmsbörsen klättrade mot nollstrecket efter svag inledning

Veckan inleddes som den förra avslutades med en börs tyngd av konjunkturoro i spåren av handelskonflikter. OMXS30 var som mest ned nära 1 procent under morgonen men hade strax före USA-börsernas öppning vid 15.30 återhämtat sig till -0,2 procent.

På bolagsfronten meddelade kredithanteringsbolaget Intrum ett förvärv av Piraeus Banks plattform för hantering av förfallna fordringar. Intrum betalar 328 miljoner euro för 80 procent av aktierna i ett nybildat företag. Aktien var upp 3,1 procent.

Tele2 säljer sin verksamhet i Kroatien för ett företagsvärde om 2,34 miljarder kronor. Köpare är nederländska United Group. Tele2-aktien sjönk med 0,3 procent.

Global Fashion Group, där Kinnevik är en betydande ägare med 35 procent, siktar nu på en börsnotering i Frankfurt. Bolaget planerar att ta in 300 miljoner euro, motsvarande 3,2 miljarder kronor, genom att erbjuda aktier primärt till privata och institutionella investerare i Tyskland. Nyheten lyckades inte få Kinnevik-aktien att stå emot utan aktien var ned 0,5 procent.

Swedish Match var en av dagens förlorare och föll 4 procent under eftermiddagen sedan det blivit känt att Marlboro-ägaren Altria förvärvar 80 procent i det schweiziska tobaksbolaget Burger Sohnes internationella verksamhet. Genom affären ska Altria att erbjuda global distribution för Burger Sohnes snusmärke On som konkurrerar med Swedish Match-märket Zyn.

Haldex byter vd och tar in styrelseledamoten tillika KTH-professorn Helene Svahn som ersättare till Åke Bengtsson.

”Styrelsen vill tacka Åke för hans insatser, inte minst med det tuffa arbetet att lotsa bolaget genom budgivningsprocessen 2017 och framåt. Men när bolaget nu ska accelerera ytterligare, både vad gäller ny teknik och befintlig verksamhet, behövs nytt ledarskap”, sade styrelseordförande Jörgen Durban. På börsen tappade Haldex 3,5 procent.

Sedana Medical rusade 9,2 procent efter att ha slutit ett tioårigt exklusivt distributionsavtal med kinesiska Kyuan, dotterbolag till Kinas näst största life science-bolag. Kyuan ska sköta registreringsarbetet av AnaConDa i Kina och förväntar sig ett godkännande inom mindre än två år.

Bufab avancerade 4,7 procent. Industrileverantören Bufab förvärvar danska HT Bendix som har en årlig försäljning om ungefär 500 miljoner kronor och en rörelsemarginal om cirka 10 procent. Köpeskillingen är initialt 350 miljoner kronor och kan följas av ytterligare 70 miljoner under perioden 2020-2022, förutsatt en stabil förbättring av bolagets finansiella resultat.

Synsam har sedan ett tag tillbaka ryktats vara på väg till börsen men noteringen ser nu ut att ställas in. Enligt uppgifter till Dagens industri har det beslutet fattats på grund av börsturbulensen i spåren av handelsbråket mellan USA och Kina.