Stockholmsbörsen inledde veckan nedåt

Stockholmsbörsen inledde veckan nedåt i linje med omvärlden. Svag statistik från Kina lade sordin på stämningen och på hemmaplan rådde fortsatt osäkerhet i regeringsfrågan. På bolagsfronten var det relativt sparsmakat med nyheter inför den kommande rapportsäsongen.

Vid 16.30-tiden visade OMXS30 en nedgång med 0,4 procent. Under dagen har indexet handlats inom intervallet -0,7 till -0,2 procent.

Den parlamentariska situationen var fortsatt i fokus och under dagen gick spekulationerna heta huruvida Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Uppgörelsen som presenterades på fredagen föll inte i god jord hos Vänsterpartiet som blev lämnade utanför utan inflytande, vilket borgar för förhandlingar under veckan. Talmannen meddelade under eftermiddagen att Statsministeromröstningen har skjutits upp till fredag i innevarande vecka.

Oljebolaget Lundin Petroleum var upp 0,1 procent. Bolaget aviserade på morgonen att oljereserverna har ökat till 745 miljoner fat oljeekvivalenter, från tidigare 726 miljoner.

Humana har fått en ny storägare sedan svenska investeringsbolaget Impilo förvärvat en större post om 12,5 procent av kapital och röster i Humanas från största aktieägaren Argan Capital, som därmed minskar till cirka 26,7 procent av kapital och röster. Aktien steg 3,2 procent.

Idogen avancerade 8,3 procent. Under dagen blev det känt att SEB genom SEB Life International flaggat upp för ett ägande om cirka 9,3 procent av aktierna.

Autoliv steg 1,6 procent. Bilsäkerhetsbolaget kommer att släppa en app som ska främja säkrare körbeetende, något som skulle kunna vara intressant för försäkringsbolag.

Dometic, tillverkare av bland annat kylskåp till husbilar och husvagnar, backade 1,1 procent. Branschstastistik visade att fritidsfordonsmarknaden i Tyskland ökat med 13,7 procent på årsbasis under december, som dock är årets lugnaste månad i köphallarna.

Opus meddelade att de har tecknat ett nytt fyraårskontrakt rörande besiktningar i delstaten Indiana för utsläppstester Clean Air Car Check. Avtalet är en förlängning och omfattar nordvästra Indiana. Aktien steg 0,4 procent.

Från statistikfronten kom under dagen viktiga siffror från Kina som visade en högre handelsbalans väntat men samtidigt också svagare procentuell utveckling än väntat för både export och importen. Exporten sjönk 4,4 procent på årsbasis i december, ned från plus 2,9 procent i november.  

På hemmaplan kom SCB med siffror över den svenska inflationen som ökade som väntat med 2,0 procent i årstakt under december månad. Det var oförändrat mot utfallet i november.