Uppgång på Stockholmsbörsen mattades av

Stockholmsbörsen inledde som väntat stigande på måndagen i kölvattnet av de stora uppgångarna på Wall Street på fredagen, som i sin tur kom efter mjuka ränteuttalanden från Federal Reserve och en positiv sysselsättningsrapport. Under dagen urholkades dock uppgången successivt med sjunkande Europabörser och en oregelbunden öppning på Wall Street. Marknadens blickar riktas nu mot veckans handelssamtal mellan Kina och USA.

Vid 16.30-tiden visade OMXS30 en oförändrad utveckling. Under dagen var indexet som mest upp med 0,8 procent.

I spåren av den senaste tidens konjunkturoro fick marknaden i dag nya negativa signaler som påverkade konjunkturkänsliga Volvo. Branschstatistik visade att orderingången av tunga lastbilar i Nordamerika minskat i december från november med 24 procent. Nivån i december är den lägsta på 17 månader enligt ACT Research som står bakom siffrorna. Volvo aktien backade 1,7 procent.

Högt upp på vinnarlistan låg Orexo som rapporterade positiva resultat från den humana farmakokinetik-studien som utvärderat bolagets nya formuleringar av naloxon nässpray, avsedda för behandling vid överdos av opioider. Aktien var på sena eftermiddagen upp 6,8 procent.

Nordea kommer inte ta sig in i Euro stoxx 50-index, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg. Detta är något som svensk media pekat ut som viktigt för aktiens kursutveckling. Aktien sjönk 0,7 procent.

I sektorn sjönk SEB 2,5 procent, Handelsbanken föll 1,5 procent och Swedbank var ned 0,1 procent.

AIK Fotboll bekräftade att fotbollsspelaren Kristoffer Olsson säljs till ryska Krasnodar. Nettoresultat-effekten landar i häradet 20-40 miljoner kronor. Aktien, som handlas på NGM, steg 5,1 procent.

Brittiska William Hill meddelade att de har fått godkännanden från konkurrensmyndigheterna för sitt planerade förvärv av Mr Green. Aktien i Mr Green rörde sig inte nämnvärt under dagen.

Teknikkonsulten Sweco tappade 5,9 procent efter beskedet att bolagets mångårige finanschef går till Transcom.

Oljepriset steg drygt 2 procent. I sektorn handlades Lundin Petroleum upp 0,7 procent.

Från statistikfronten kom amerikanska siffror över ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn som visade en svagare utveckling än väntat. Indexet sjönk under december till 57,6 från 60,7 föregående månad. Marknaden hade väntat en minskning till 59,0.

Det var också planerat annan USA-statistik under dagen, men till följd av nedstängningen av statliga funktioner har offentliggörandet skjutits framåt i tiden. I dag berördes statistiken över orderingången till industrin.