Trumps tullhot sänkte börsen

Stockholmsbörsen inledde veckan med en bred nedgång i linje med omvärlden efter att Donald Trump skrämt upp marknaden med hot om nya tullar mot Kina. Bortsett från handelsdispyten har det fortsatt rulla in rapporter som i flera fall gett rejäla utslag i aktiekurserna i enskilda bolag.

Vid 16.30-tiden hade OMXS30-index fallit med 1,8 procent till 1 641.

Securitas var något volatil efter sin rapport där omsättningen var något högre än väntat medan resultatet var hyfsat i linje med marknadens förväntningar. Efter en initial kursrusning föll aktien tillbaka till 1,6 procent för dagen. Under morgonen meddelades även att kanadensiska Garda World inte tänker lägga bud på Securitas-rivalen G4S.

Verkstadsföretaget Sandvik meddelade marknaden att man undersöker möjligheterna att notera sin enhet Materials Technology på Stockholmsbörsen. Separationen och förberedelserna på en möjlig notering väntas ta minst ett år för det klassiska industribolaget. Aktien sjönk med 2,2 procent.

Industribolaget Beijer Almas intäkter och resultat blev något sämre än analytikernas förväntningar i första kvartalet 2019. Organiskt minskade omsättningen med 1 procent och rörelseresultatet på 161 miljoner kronor var lägre än väntade 169 miljoner kronor. Aktien tappade 3,4 procent.

I bettingsektorn tappade Gaming Innovation Group 13 procent i omsättning under första kvartalet. Samtidigt vände bolaget till förlust tyngd av omregleringen i Sverige. Aktien, som är noterad både i Oslo och Stockholm, var dock upp 4,2 procent då den sedan tidigare tryckts ned rejält.

I sektorn föll samtidigt Enlabs med 5,9 procent trots en rejäl ökning av av både intäkter och vinst i första kvartalet.

Ovzon, som levererar mobila bredbandstjänster via satellit, stack iväg 8 procent efter sin rapport och beskedet att Arcams tidigare vd Magnus René kliver in som ny vd. Omsättningen för första kvartalet steg 16 procent och Ovzon vände till en vinst efter skatt på 21,3 miljoner kronor (-14,9).

Verkstadsbolaget Cavotec har spikat nya finansiella mål. Målen rör allt från tillväxt till marginaler. Aktien var en av få som stod emot i börsbaissen och steg i stället 5 procent.

Kinnevik har etablerat ett ramverk som syftar till att öka mångfalden i sina investeringar. Det handlar bland annat om andelen kvinnor i ledningsgruppen och att 10 procent av den årliga investeringsbudgeten ska investeras i företags som grundats och leds av kvinnor.

I USA hade det breda S&P 500-index efter en timmes handel tappat 1,1 procent efter att i förra veckan ha noterat nya rekordnivåer. Efter stängning ikväll väntas delårsrapport från Sandvik-konkurrenten Kennametal.