Bred och stabil uppgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen noterade en bred och stabil uppgång på måndagen, med stöd av uppgångar på de ledande Europabörserna och en stark öppning på New York-börsen. OMXS30-index var en timme före stängningen upp med 4,0 procent. 

Stockholmsbörsen noterade en bred och stabil uppgång på måndagen, med stöd av uppgångar på de ledande Europabörserna och en stark öppning på New York-börsen. OMXS30-index var en timme före stängningen upp med 4,0 procent. 

Uppgången var bred och omfattade de flesta tungviktare. I täten för uppgången gick klädbolaget H&M som steg 9,4 procent och fordonstillverkaren Volvo klättrade 9,0 procent. Defensiva Tele2 och Telia gick mot strömmen och backade 1,3 procent respektive 1,4 procent. 

Medicinteknikbolaget Getinge ökar produktionskapaciteten av ventilatorer ytterligare. Efterfrågan på ventilatorer för sjukhusens intensivvårdsavdelningar fortsätter att öka globalt som ett resultat av covid-19 pandemin. Getinge ökar sin produktionskapacitet stegvis i Solna till 26 000 enheter i år, att jämföra med tidigare planerad nivå på 16 000 enheter som aviserades den 17 mars. Det innebär en ökning av produktionskapaciteten med 160 procent jämfört med i fjol. Aktien steg 1,1 procent. 

E-handelsbolaget Boozt drog tillbaka prognosen för helåret 2020 mot bakgrund av osäkerheten kring coronapandemin som har haft en betydande negativ påverkan på konsumtionen av mode. Bolaget skriver också ned varulagret, hur mycket kommer meddelas senare. Den justerade rörelsemarginalen sjönk i första kvartalet. Aktien var upp 0,9 procent.

Gamingbolaget Embracer har påverkats i begränsad omfattning av coronaviruset, enligt en verksamhetsuppdatering. Bolaget lämnade också uppgifter om omsättningen i sina två affärsområden under första kvartalet. Aktien steg 3,6 procent.

 

Den långa listan på bolag som drar tillbaka sina utdelningsförslag till årsstämmorna förlängdes ytterligare med bolag som Softronic, Nilörn, Garo, Lammhults, Addlife och OEM International. Biogaia slopar sin extrautdelning men behåller den ordinarie utdelning. 

Byggbolaget Skanska tecknade ett femårigt asset management-avtal med Welsh Water i Storbritannien. Värdet på avtalet är 2,4 miljarder kronor under perioden. Aktien ökade 4,6 procent. 

Nischbanken TF Bank väljer som en följd av covid-19 att göra en extra kreditreservering på 30 miljoner kronor. Åtgärden som tas under det första kvartalet ska ses mot den bakgrund att gällande redovisningsregler innebär att banker ska reservera för förväntade framtida kreditförluster Aktien var upp 1,2 procent. 

Sedana Medical spår en omsättning om 34 miljoner kronor i det första kvartalet, vilket skulle innebära en tillväxt om 90 procent. Sedana Medical meddelade i slutet av mars att bolaget upplevt en kraftigt ökad efterfrågan i spåren av corona-pandemin. Aktien klättrade 11,1 procent. 

Teknikkonsulten Sweco uppger sig ha en projektportfölj som är relativt opåverkad av coronapandemin men bolaget har sett minskad efterfrågan inom vissa specifika segment. Det är främst inom industri samt privat bygg och fastighet som Sweco ser viss påverkan. De berörda segmentet står för  25 procent av koncernens verksamhet. Aktien ökade 5,1 procent.

Teknikhandelsbolaget Lagercrantz har hittills endast märkt av en begränsad effekt av coronapandemin. Framöver ökar dock osäkerheten. De senaste veckorna har dock volatiliteten gått upp och företaget geomför en rad åtgärder. Aktien steg 8,1 procent.

CTT Systems fick en en order på ett luftfuktningssystem från AMAC Aerospace till en Boeing-flygplan. Listpris för systemet är 4 miljoner kronor. Aktien var upp 1,8 procent.

Pledpharma har på rekommendation av Drug Safety Monitoring Board, DSMB, beslutat att stänga fas 3-programmet Polar med läkemedelskandidaten Pledox.

Studierna med läkemedlet har resulterat i ett antal allvarliga allergiska reaktioner som observerats efter upprepad dosering. Aktien föll med 33 procent. 

 

Volvo Cars förlänger produktionsstoppet i Sverige fram till den 20 april, uppger bolaget till Ekot. Tidigare var det planerat att produktionen skulle återupptas efter påsk den 14 april. Scania förlänger också sitt produktionsstopp till den 20 april. 

 

Flygbolaget BRA ansökte på måndagen om rekonstruktion hos tingsrätten för att skydda bolaget från konkurs. Det ska ge andrum för att kontrollerat planera för en framtida verksamhet.

Branschorganisationen Bil Sweden kapade sin prognos för nybilsförsäljningen i Sverige i år. Prognosen sänks med 18 procent till 270 000 bilar. Prognosen för lätta lastbilar sänks med 19 procent till 38 000 fordon. Det kan jämföras med i fjol då det nyregistrerades 356 036 personbilar och 53 816 lätta lastbilar.

Konjunkturinstitutets, KI, generaldirektör Urban Hansson Brusewitz hävdar att den nuvarande krisen i spåren av coronapandemin inte nödvändigtvis behöver bli längre än finanskrisen. Det sade han i Ekots lördagsintervju.

De svenska boprisförväntningarna pekar brant nedåt i spåren av coronapandemin. Nedgången för april var rekordstor. Störst var nedgången i Stockholm och Skåne. SEB Boprisindikator föll med 67 punkter i april till minus 20. Det är den största nedgången som noterats sedan indexet började beräknas för 17 år sedan. Raset gäller hela landet.