Avvaktande handel under hela börsdagen

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet likt de större europeiska börserna i väntan på fler delårsrapporter från amerikanska banker. Vid 16.30-tiden var OMXS30-index oförändrat.

Lundin Mining steg 3,6 procent på ett storförvärv. Gruvjätten köper en brasiliansk gruva från Yamada för 7,4 miljarder kronor. Bolaget uppger att förvärvet av gruvan ger en ”högkvalitativ, långvarig och utökningsbar kopparproduktion till en attraktiv kostnad”.

Global Gaming slaktades på börsen efter vinstvarningen för det första kvartalet. Bettingbolaget drog samtidigt tillbaka utdelningsförslaget på 3 kronor per aktie, som sett till fredagens slutkurs skulle inneburit en direktavkastning på 19 procent. Aktiens rasas tilltog. Med en timma kvar till stängning hade aktien tappat hela 44 procent.

I bettingbranschen utmärkte sig LeoVegas med att backa 12,3 procent efter besked om att bolaget utreds i Storbritannien.

Clas Ohlsons steg 0, procent efter att försäljningen ökat i mars med 4 procent, jämfört med samma månad föregående år, eller en organisk försäljningsökning om 2 procent.

Flygbolaget SAS vd Rickard Gustafson uppger nu att resandet inte kan fortsätta i samma takt som innan utan att det görs mer hållbart. Det säger han i en intervju med Bloomberg News. Aktien fick dock fart och lyfte 2,3 procent.

Veoneer räknar med att den försenade kommersialiseringen av självkörande bilar blir en fördel för bolaget. För Veoneer är det säkerhetsfrågan som kan bli till fördel för bolaget som utvecklar radar- och kamerabaserade system. Aktien avancerade 1,1 procent.

Ericsson har hamnat under lupp i Kina efter att ha blivit kritiserade för sin process kring licensiering av immateriella rättigheter. Företaget är nu under undersökning av State Administration for Market Regulation. Telekomjätten backade 0,9 procent.

Hansa Biopharma fick grönt ljus att starta en fas 2-studie samt meddelade att man sålt sina aktier i Genovis. Aktien gick först starkt för att snabbt falla tillbaka till minus 1,4 procent. Ganovis ökade med 0,9 procent.

Powercell steg 2,2 procent efter att ha fått en testorder från en kinesisk kund.

Opus handlades ned 2,1 procent efter att bilbesiktnings-bolaget reviderat sina finansiella mål. Bland annat en omsättningstillväxt på 5-10 procent, ebitda-marginal om 15 procent samt en nettoskuld som inte överstiger ebitda med 3 gånger.

Veckan inleddes även med en del statistik. Framtidstron bland butikerna ökade ytterligare i april. Framförallt steg optimismen i sällanköpsvaruhandeln medan e-handlarnas samlade framtidstro gick åt andra hållet, enligt Handelsbarometern.

Det är fortsatt köparnas marknad i bostadsmarknaden, men fördelen har krympt något, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel.

Den öppna arbetslösheten minskade till 3,6 procent i mars från 3,7 månaden innan.

Under måndagen stod storbankernas rapporter i fokus på Wall Street efter att JP Morgan i fredags inlett rapportsäsongen med ett oväntat starkt resultat. Goldman Sachs överraskade positivt med ett resultat per aktie som var 17 procent högre än väntat medan Citigroups resultat per aktie var 4 procent bättre än väntat. Goldman sjönk dock ned 2,9 procent och Citigroup var ned 0,4 procent.

Efter en timmes handel hade det breda S&P500-indexet sjunkit 0,3 procent.

Även i Europa gick banksektorn starkt under dagen där BNP Paribas tillhörde de bästa med en uppgång på 1,5 procent.