Oregelbunden start på veckan

Stockholmsbörsen fick en trög start på veckans första handelsdag. En svag öppning i USA gav heller inte något stöd för uppgång. OMXS30-indexet var i princip oförändrat vid 16.30-tiden.

Stigande metallpriser var draglok för råvaror och bland storbolagen steg SSAB 1,6 procent. I den negativa vågskålen återfanns bland annat industrivaror.

Camurus har fått nya resultat i en fas III-undersökning som visar att bolagets depåbehandling Buvidal minskar missbruk av fentanyl och andra otillåtna opioider. Aktien handlades upp 0,9 procent.

Spelbolagen föll på bred front under måndagen. I en gemensam debattartikel i Di riktar företrädare för sektorn en känga mot regeringen för dess krav på att begränsa spelreklamen. Detta då det statliga bolaget Svenska Spel samtidigt står för de största reklaminvesteringarna, enligt bolagen. Bland förlorarna märktes Catena Media som backade 4,3 procent, Kambi sjönk 3,5 procent och Leo Vegas minskade 4,6 procent. Även Kindred drogs med ned 2,1 procent. I sektorn utmärkte sig NetEnt på uppsidan och avancerade 1,6 procent.

ICA:s försäljning minskade med 2,8 procent efter inräknad påskeffekt. Aktien steg 0,6 procent.

Bland de mindre bolagen märks Invisio, Gomspace och Anoto.

Invisio fick en order värd 111 miljoner kronor från en ny kund i USA. Aktien handlades upp 3 procent. Gomspace steg 7,2 procent. Rymdbolaget har fått ett nytt och ett reviderat avtal med Sky and Space Global.

Anoto har fått en order värd 0,3 miljoner dollar. Aktien avancerade 1,9 procent.

Triboron som börsnoterades under måndagen rusade dubbla teckningskursen. Bolaget är bland annat känt för att Leif GW Persson investerat, men även Carl-Henrik Svanberg och Hans Stråberg. Vid pressläggning var aktien upp 110 procent.

Bland insynsaffärerna märks ett aktieköp i Balco för 5,6 miljoner kronor av en styrelseledamot. Aktien handlades upp 1,8 procent.

Regeringen samt stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna kommer i veckan att presentera skattehöjningar och besparingar på minst fyra miljarder kronor. Det erfar Di.

Fastighetsmäklarna har blivit mer positiva och för tredje månaden i rad ökar andelen som tror på stigande priser, enligt Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.

I en Europa-utblick märks det tyska mjukvarubolaget SAP som backade 0,4 procent efter att moln-chefen lämnar bolaget.

USA-handeln inledde handelsveckan nedåt. Efter en timmes handel hade det breda S&P500-indexet backat 0,2 procent. En av förlorarna var Boeing som tappat 3,8 procent. I fatet ligger en pausad order från Kina på 100 plan av den olycksdrabbade flygplansmodellen 737-Max 8. Samtidigt drar Boeing ner på tillverkningstakten till 42 plan per månad från tidigare 52.