Tungt för banker och energi på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde stigande på måndagen men uppgången blev kortvarig och börsen föll i likhet med de större börserna i Europa ned till negativt territorium. Efter den svajiga starten har en återhämtning skett till strax över nollstrecket. Måndagen har bjudit på vinstvarning från verkstadsjätten ABB samt ytterligare bolag som dragit tillbaka sina tidigare utdelningsförslag. Banker och energi har en svag utveckling. Vid halv femtiden hade OMXS30-index ökat med 0,4 procent.

Svensk-schweiziska verkstadsjätten ABB föll 3,9 procent. Bolaget räknar med lägre intäkter för samtliga affärsområden under det första kvartalet och bolaget drar också tillbaka årsprognosen. Bakomliggande orsak är corona. Samtidigt handlades aktien i dag exklusive utdelning med 0,80 schweizerfranc.

Lundin Petroleum kommer att höja sin produktionsprognos för 2020 i samband med den första kvartalsrapporten den 30 april. Detta kommer på beskedet om att platåproduktionen vid Johan Sverdrup-fältet blir större. Platåproduktionen väntas uppgå till 690 000 fat om dagen efter att andra fasen tagits i produktion, vilken inleds fjärde kvartalet 2022. Lundin Petroleum äger 20 procent av fältet där största ägare och operatör är norska energibolaget Equinor. 

Lundin Petroleums aktie var ned 2,1 procent. Press kom från Brentoljan som backade drygt 7 procent till runt 26 dollar fatet.

Europeiska centralbanken, ECB, uppmanar banker i euroområdet att avstå utdelningar och aktieåterköp fram tills den 30 oktober i syfte att bevara kapital. 

 

I banksektorn var Handelsbanken ned 4,8 procent, Nordea backade 3,0 procent, SEB föll 2,1 procent och Swedbank tappade 3,3 procent.

Köksspecialisten Nobia permitterar cirka 3 000 anställda, varav 2 300 i Storbritannien där samtliga Magnet köksbutiker och produktionsenheter för tillfället är stängda. Samtidigt sänker koncernledningen sina löner med 20 procent och styrelsen har beslutat att dra tillbaka förslaget om en utdelning om 4,00 kronor per aktie. Aktien var ned 3,7 procent.

Loomis drar tillbaka sitt utdelningsförslag på 11 kronor. Ett slutligt ställningstagande om utdelning väntas i stället ske på en extra bolagsstämma när konsekvenserna av coronapandemin kan överblickas. Aktien var upp 4,2 procent.

Assa Abloy meddelade att utdelningsförslaget sänks till 2 kronor från 3,85 kronor. Aktien var upp 3,2 procent. Också SCA meddelade att man drar tillbaka utdelningsförslag, för beslut senare i år. SCA steg 3,3 procent. 

Sedana Medical ser en ökad efterfrågan på AnaConDa som följd av coronapandemin och har hittills inte haft några signifikanta störningar i leveranskedjan. I det första kvartalet väntas försäljningen öka med 50 procent varav en fördubbling i mars. Aktien ökade 18,6 procent.

Isländska banken Arion Bank, som är parallellnoterad i Stockholm, förväntar sig högre kreditförluster i år men kan i nuläget inte ge en storleksbedömning. Detta hänger på ett antal faktorer däribland hur länge coronaviruset fortgår. Aktien var ned 2,6 procent.

 

Handicare vinstvarnade också. Förflyttningshjälpmedelsbolaget räknar med lägre försäljning och resultat under innevarande och kommande kvartal, på grund av corona. Aktien steg 3,4 procent.

 

Sökbolaget Eniros moderbolag ansöker om rekonstruktion sedan rekapitaliseringen har fallit. Dotterbolagen, som också innehåller rörelsen, påverkas inte. Aktien var ned 10,8 procent.

 

Skogsindustribolaget Holmen har beslutat att senarelägga årsstämman som var planerad att hållas idag den 30 mars i Stockholm. Holmen återkommer med en kallelse till årsstämma senast fyra veckor före det nya datumet. Aktien var upp 1,7 procent.

Bildelskedjan Mekonomens affärsområde MECA/Mekonomen har utsatts för ett IT-intrång. Företaget har aktiverat en cyberförsäkring som bland annat ger tillgång till IT-expertis och begränsar potentiell skada för bolaget. Aktien var ned 2,1 procent.

Bergs Timber meddelar att det lägger ned sågverket i Gransjö. Därmed reduceras antalet sågverk i Sverige till tre. Bolaget tar en kostnad på 30 miljoner. Bergs meddelade också att de drar tillbaka utdelningsförslaget. Aktien var ned 2,6 procent.

Powercell har fått en order på Powercell S3 från tyska Bosch. Ordern är värd drygt 11,5 miljoner kronor och kommer att ha en positiv finansiell påverkan under det första kvartalet. Aktien var upp 0,8 procent.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker att alla svenska företag ska pausa sina aktieutdelningar under coronakrisen. Det är inte rätt tid för utdelningar nu, sade han i Ekots lördagsintervju.

Arbetsförmedlingen meddelar att antalet varsel har dubblats den senaste veckan till en historiskt hög nivå. Det är framför allt inom hotell och restaurang, bemanning samt besöksnäring som varslen slår hårdast.  

Regeringen presenterade på eftermiddagen nya åtgärder tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Satsningarna innebär bland annat en tillfälligt förstärkt arbetslöshetsförsäkring och en mer aktiv arbetsmarknadspolitik.