Global bankfrossa tyngde Stockholmbörsen på måndagen

Stockholmsbörsen noterade en kraftig bred nedgång på måndagen, med framförallt banker och industribolag som sänken. De svenska bankerna klarade sig dock bättre än europeiska motsvarigheter. 

OMXS30-index var cirka en timme före stängningen ned med 3,0 procent, en rörelse som förvärrades gradvis under handelsdagen. 

Endast en aktie var på plus i storbolagsindexet, i form av Getinge med en uppgång om 0,5 procent. Sämst utvecklades H&M och Hexagon med nedgångar på 4,8 respektive 4,1 procent. 

Banker var under press efter en rapport om suspekta transaktioner bland banker runt om i världen. Nordea nämns i rapporten som pekar ut transaktioner till ett värde om 1,5 miljarder kronor. I Nordeas fall ska man ha varit en av flera banker i en betalningskedja. Penningflödena förekom mestadels under 2013-2017 och Nordea visste inte alltid vilka kunderna var. Nordea uppger att de vidtagit åtgärder mot penningtvätt sedan 2015. Nordea föll mest av bankaktierna med en nedgång om 3,5 procent. 

Handelsbankens styrelseordförande har köpt aktier för nära 1,2 miljoner kronor. Aktien backade likväl 2,0 procent. 

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har under helgen släppt två pressmeddelanden med lovande resultat för Tagrisso respektive Lynparza i samband med studier. Aktien handlades ned 2,0 procent. 

Medicinteknikbolaget Addlife har tecknat avtal med italienska SIAD Healthcare om förvärv av deras verksamhet inom avancerad kirurgi. Bolaget omsätter omkring 8 miljoner euro i Italien. Marknaden reagerade något positivt och handlade upp aktien 0,8 procent. 

 

Fastighetsbolaget Catenas vd och koncernchef Benny Thögersen har meddelat styrelsen att han beslutat att lämna bolaget under 2021. Han har varit vd i tre år och kvarstår som vd fram till dess en efterträdare har tillträtt. Aktien backade 1,1 procent. 

Anoto genomför en riktad nyemission till ett värde om 1 miljon dollar till största ägaren Soltworks. Teckningskursen blev 1,25 kronor per aktie. Marknadens positiva kursreaktion löd 5,6 procent. 

Softronic har tecknat ett ramavtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, avseende ”IT-konsulttjänster 2019”, som ger SKR och Inera möjlighet att avropa konsulttjänster. Aktien steg 1,7 procent. 

 

Riskkapitalbolaget Triton har fått tummen upp av både den svenska och den finska konkurrensmyndigheten för budet på Hiq. Därmed har villkoret om erforderliga godkännanden, tillstånd, beslut och andra åtgärder från myndigheter uppfyllts.

Venue Retail har beslutat att genomföra en nyemission på 94,5 miljoner kronor före emissionskostnader på 6,5 miljoner kronor, vilket är i linje med vad bolaget kommunicerade den 16 juli. Aktien är handelsstoppad sedan tidigare. 

Medicinteknikbolaget Implantica, med inriktning på implanterbara medicinska instrument och e-hälsa, började i dag att att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Bolaget är baserat i Schweiz och noteringen sker genom SDB, svenska depåbevis. Aktien steg 53,5 procent till 99,8 kronor, jämfört med teckningskursen 65 kronor. 

Arbetsförmedlingen meddelade att det under förra veckan varslades 1 913 personer om uppsägning i Sverige. Under veckan dessförinnan var nivån 1 013 personer. Totalt har nu 100 849 personer varslats sedan början av mars.

Arbetslösheten minskade något till 9,0 procent från 9,1 procent veckan innan.

 

Relaterade artiklar

Portföljrekommendationer
Okategoriserat

Portföljrekommendationer

Börsen är tillbaka omgärdad av stödåtgärder men hur ska man agera i sin investeringsportfölj?Omvärldsstrateg Helena...

Investeringsklimatet nu & framåt
Okategoriserat

Investeringsklimatet nu & framåt

Omvärldsstrateg Helena Haraldsson sammanfattar det ekonomiska klimatet ur ett investerarperspektiv. Bland annat om konjunkturtrenderna som...